Verksamhetsförlagd utbildning (praktik)

Verksamhetsförlagd utbildning på dietistprogrammet

Dietistprogrammet innehåller verksamhetsförlagd utbildning (VFU) inom hälso- och sjukvården under termin 3 och 6. Studenterna får då handledning av yrkesverksamma dietister. Under termin 3 genomförs VFU under en vecka, medan den under termin 6 sträcker sig över nio veckor. Placeringen görs av institutionen och kan ske på annan ort än Uppsala. Platser finns inom primärvård såväl som inom specialiserad vård på sjukhus. Om VFU är förlagd till annan ort än Uppsala täcker institutionen 75 % av merkostnaderna för resor och eventuellt boende, förutsatt att billigaste alternativ används. Ersättningen beräknas från Uppsala och ges inte om VFU-platsen är närmare hemmet än Campus i Uppsala.

Under VFU:n i hälso- och sjukvården efterföljs basala hygienrutiner och sekretesslagstiftning. Alla studenter behöver bära kortärmad arbetsdräkt, ha långt hår uppsatt och undvika nagellack. Studenterna rekommenderas att ha vaccinationsskydd mot vissa sjukdomar, och institutionen bekostar vaccinationer om de görs via upphandlade vaccinationsbyråer.

För mer information, kontakta programsamordnare och VFU-ansvarig Evelina Liljeberg

Verksamhetsförlagd utbildning på kostvetarprogrammet

På kostvetarprogrammet genomför studenterna verksamhetsförlagd utbildning (VFU)/praktik på termin 4. VFU ingår i kursen Mat, marknad och ledarskap II och praktiken på arbetsplats utgör 7 veckor av kursens 10 veckor. Kostvetarstudenterna söker själva sin VFU-plats som ska göras på en arbetsplats med verksamhetsområde i linje med utbildningens innehåll. Exempel på arbetsplatser där studenter gjort VFU är inom små och stora kommuner i Sverige, företag som Arla foodservice, Sodexo, Cajsas kök och statliga myndigheter som Livsmedelsverket. Handledaren på arbetsplatsen bör vara kostvetare eller liknande. Under praktiken ska studenterna utföra ett projektarbete inom ett ämne som är aktuellt i den verksamhet denne är placerad. Exempel på tidigare projektarbeten är att genomföra svinnstudier, måltidsobservationer, enkätundersökningar, utveckla och provlaga recept, ta fram informations- eller utbildningsmaterial, som t ex broschyrer och utbildningsfilmer, produktutveckling och sensoriska analyser. Förutom att få kontakter med en möjlig framtida arbetsplats är VFU-perioden tänkt att ge ökade insikter i vad arbetet som kostvetare kan innebära samt en fördjupad bild av chefs- och ledarskap på en arbetsplats.

Under VFU:n kan studenterna få ersättning för resor (och i specifika fall även boende) om man reser utöver det som man normalt reser till/från sin studieplats. Man ska alltid välja det billigaste alternativet och ersättning kan fås för 75% av kostnaderna när en reseräkning med bifogade originalkvitton skickas in.

För mer information, kontakta kursansvarig för Mat, marknad och ledarskap II Marielle Lindblom eller programsamordnare Eva Warensjö Lemming

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin