Praktik

Att göra en praktik är ett bra sätt att pröva och utveckla de kunskaper och färdigheter som du fått under utbildningen. Det är också en brygga till arbetslivet.

För att bli behörig till en praktikkurs krävs 120 hp inklusive en uppsats om 15 hp inom ditt huvudområde (för samhällsplaneringsprogrammet i Visby gäller andra regler). Praktik kan genomföras som fristående kurs i samhällsgeografi eller geografi, eller som kurs inom samhällsvetarprogrammet eller i något av samhällsplaneringsprogrammen i Uppsala respektive Visby.

Studenten måste själv söka upp en praktikplats. Läs mer om ansökan, behörighet, upplägg, m.m. nedan.

Praktiken ingår som en frivillig del i samhällsvetarprogrammet, samhällsplaneringsprogrammet i Uppsala eller Visby eller läses som fristående kurs. Praktiken kan utgöra 15 eller 30 högskolepoäng. Valet av praktikplats sker i samråd med den institution vid vilken den studerande gör sin ämnesfördjupning.

Kulturgeografiska institutionen kan av resursskäl inte garantera praktikplats åt alla sökande och det är därför upp till den sökande att själv hitta en lämplig praktikplats. Institutionen ger förslag på tidigare praktikplatser på hemsidan samt tipsar om praktikplatser när arbetsgivare hör av sig till institutionen. Det är tillåtet att söka såväl svenska som utländska praktikplatser.

För mer information om utlandspraktik (Erasmus) rekommenderar vi att du besöker Uppsala universitets websida.

Hur du söker praktik

Praktikkursen söks via antagning.se. Du kommer att reservplaceras i både urval 1 och 2. Om du hittar en praktikplats och den godkänns av institutionen så antas och registreras du manuellt till praktikkursen av Kulturgeografiska institutionen efter urval 2, dvs. när du har skickat in intyg om beviljad praktikplats (se nedan). Ansök till praktikkursen som prio 1. Eftersom du reservplaceras i väntan på godkänt intyg så kan du då bli antagen på andra kurser ifall du inte hittar en praktikplats. Sök därför även andra kurser för säkerhets skull. Om praktikplatsen vill ha ett intyg på att praktiken ingår i studierna går det att få från Kulturgeografiska institutionen.

Intyg om beviljad praktikplats

När du har fått en praktikplats måste praktikplatsen intyga detta. Be praktikplatsen skriva ett intyg som innehåller följande:

  • Ditt namn och dina födelseuppgifter
  • Namn på praktikplatsen.
  • Namn på handledare/kontaktperson på arbetsplatsen inklusive kontaktuppgifter.
  • Kort beskrivning av de planerade arbetsuppgifterna.
  • Tidsperioden (start- och slutdatum, alternativt HT 20XX eller VT 20XX).
  • Handledarens/kontaktpersonens underskrift

OBS! Antalet veckor/tidsperioden måste motsvara 20 veckor (vid 30 hp) eller 10 veckor (vid 15 hp). Att det skiljer på någon vecka är ok, men om det fattas tid måste tilläggsuppgifter göras för att få ut poängen.

Utan intyg om beviljad praktikplats kan du inte registreras på praktikkursen.

Utlandspraktik

Vid utlandspraktik måste Kulturgeografiska institutionen kunna ha direktkontakt via e-post med handledaren/kontaktpersonen för att utlandsförsäkringen STUDENT-UT, ska gälla. Här är det också mycket viktigt att tidsperioden specificeras. Institutionen skriver ett försäkringsintyg som du får med dig på praktiken. Privat försäkring kan behövas för att täcka alla delar av utlandsvistelsen, t.ex. resa till 3:e land (utanför EU(EES).

Mer info kring Student-Ut-försäkringen går att få via Kammarkollegiet. Om praktiken genomförs i ett annat EU-land, så kan praktikstipendium vara aktuellt. Ta då kontakt med de internationella handläggarna för mer information.

Finansiering

Praktikperioden finansierar studenten med studiemedel, dvs. arbetsplatsen betalar ingen lön till praktikanten.

Arbetsuppgifter

Praktikanten utgör under sin praktiktermin en del av organisationens övriga arbetskraft. Detta innebär att praktikanten står till förfogande för såväl projektarbeten som administrativa uppgifter på arbetsplatsen. Arbetsuppgifterna ska vara i linje med vad en anställd person i nybörjarposition skulle utföra samt vara relevanta för din utbildning. Utgångspunkten är att studier sker formellt 40 timmar i veckan.

Ledighet

Kulturgeografiska institutionen rekommenderar att arbetsplatsen beviljar 5 dagar ledighet (utöver helgdagar och röda dagar) på praktik som sträcker sig över en hel termin. På praktik som sträcker sig över en halv termin rekommenderas en ledighet på 2-3 dagar (utöver helgdagar och röda dagar).

Undervisning och examination

Under praktikperioden ordnas 1-2 seminarier med praktikkursens deltagare. De sker på plats i Uppsala eller på Zoom. Alla praktikanter förväntas delta, men om det är omöjligt t.ex. p.g.a. stor tidsskillnad utgår en ersättningsuppgift. En begränsad mängd litteratur ingår i uppgiften.

Efter avslutad praktik författar den studerande en rapport över praktikperioden med fokus på arbetsuppgifterna. Praktikanten ska beredas möjlighet att skriva praktikrapporten under praktikperioden. Praktiken bedöms med betyget U eller G.

Efter praktiken: Arbetsgivarens intyg om avklarad praktik

Handledaren på arbetsplatsen ska avrapportera hur praktikperioden avlöpt genom ett kortfattat intyg. Arbetsplatsen kan inte betygsätta studenten; det är en myndighetsutövning förbehållen universitetet i detta fall.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin