Tillgodoräknande och studieuppehåll

Här kan du ansöka om tillgodoräknande av del av kurs och om studieuppehåll från våra utbildningar. Du kan också anmäla avbrott från program och återgång till studier.

Tillgodoräknande

Om du redan har läst och blivit godkänd på moment som motsvarar en kursdel inom den kurs du läser kan det vara möjligt att tillgodoräkna del av kurs. Ett tillgodoräknande kan bara göras om innehållet i de båda kurserna eller momenten motsvarar varandra. Notera att poäng inte kan räknas två gånger inom en examen, så det kan bli svårt att ta med både kursen du har tillgodoräknat från och den du har tillgodoräknat till i samma examen.

Om du vill ansöka om tillgodoräknande av hela kurser eller utlandsstudier mot en generell examen (kandidat- eller magister-/masterexamen) skall du vända dig till Studentavdelningen. Mer information hittar du på universitetes sidor om examen.

Läs mer om tillgodoräknande på universitetets sida om tillgodoräknande av tidigare studier

Om du har frågor om tillgodoräknande av del av kurs får du gärna kontakta studievägledaren.

För att en bedömning skall kunna göras måste rätt dokumentation bifogas. Instruktioner finns på ansökningsblanketten.

Bekräfta informationen

Börja med att läsa informationen på blanketten. Fyll sen i att du har tagit del av informationen (1). Fyll också i att ansökan gäller del av kurs (2). (Ansökan om tillgodoräknande av hel kurs hänvisas till examenshandläggarna.)

Bild som visar hur man fyller i tillgodoräknandeblanketten (1 av 3)Förstora bilden

Fyll i uppgifter

När du har fyllt i ovanstående fälls blanketten ut, och du kan fylla i övriga uppgifter och ladda upp dokument.

Fyll i om du studerar fristående kurs eller program (3) och dina personuppgifter (4).

Sen fyller du i vilken kurs du vill tillgodoräkna till. Fyll i den kurskod och kursnamn som står på din registrering i Ladok. (5)

Fyll också i om du vill tillgodoräkna en delkurs eller ett visst moment i kursen. (6)

Därefter fyller du i vilken kurs du vill tillgodoräkna från (7), vid vilket lärosäte du har läst den (8), och hur många högskolepoäng den är på (9).

Instruktioner för att fylla i tillgodoräknandeblanketten (2 av 3)Förstora bilden

Sen är det dags att ladda upp dokument!

Vi vill se ett registerutdrag (transcript of records) som visar att du har fått godkänt betyg i den eller de kurser du vill tillgodoräkna från (10).

Vi vill också se den formella kursplanen (inte till exempel schema eller kursbeskrivning från kurshemsidan) och litteraturlistan (11) för kursen du vill tillgodoräkna från.

Om fler än en kurs ligger till grund för tillgodoräknandet kan du lägga till ytterligare kurser här (12).

Instruktioner för att fylla i tillgodoräknandeblanketten (3 av 3)Förstora bilden

Skicka in din ansökan

Se till att du har fyllt i alla uppgifter rätt och laddat up de filer som behövs. Tryck på Skicka in ansökan (13) och stanna kvar på sidan tills du har fått en bekräftelse på att ansökan är inskickad.

Studieuppehåll

Du som läser någon av våra utbildningar har, om du har särskilda skäl, möjlighet att ansöka om studieuppehåll och därmed vara garanterad plats när du återvänder till programmet. Särskilda skäl specificeras i Universitets- och högskolerådets författningssamling och är till exempel föräldraledighet, medicinska skäl och värnplikt.

Studieavbrott

Avbrott på kurs

Du kan själv lägga in avbrott på en kurs du är registrerad på i Ladok. Det går också bra att kontakta info@lingfil.uu.se så hjälper vi dig att lägga in avbrottet. Vi vill också gärna att du meddelar kursansvarig att du hoppar av kursen.

Avbrott på program

Om du vill göra avbrott på ett helt program (och inte bara en kurs) anmäler du det via en särskild e-blankett. Du bör också meddela din programsamordnare eller Kursexpeditionen.

Anmälan om återgång till studier

Om du har haft studieuppehåll och vill återgå till dina studier kan du anmäla det här. Du måste göra det senast det datum du fick i ditt beslut om studieuppehåll för att vara säker på att få behålla din plats.

Kontakt

Studievägledare

studievagledare@lingfil.uu.se

Kursexpedition

info@lingfil.uu.se

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin