Kost, nutrition och folkhälsa
Kursplan, Avancerad nivå, 3FV372
- Kod
- 3FV372
- Utbildningsnivå
- Avancerad nivå
- Huvudområde(n) med fördjupning
- Folkhälsovetenskap A1N
- Betygsskala
- Godkänd (G), Underkänd (U)
- Fastställd av
- Kommittén för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid medicinska fakulteten, 21 juni 2016
- Ansvarig institution
- Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap
Behörighetskrav
180 hp
Mål
Efter genomgången kurs skall studenten
- ha kännedom om grundläggande näringslära
- ha kännedom om näringsrekommendationer och deras vetenskapliga bakgrund
- kunna värdera och kritiskt granska nutritionspåståenden
- kunna värdera och kritiskt granska nutritionsvetenskapliga originalartiklar
- kunna söka, sammanställa och värdera nutritionsforskning
- kunna sammanställa, tolka och värdera egna och andras kostdata
- ha kännedom om metoder för bestämning av kroppssammansättning
Innehåll
Energiomsättning - teori, metodik o praktisk tillämpning
Kroppssammansättning och näringsstatus – teori och praktik
Fysisk aktivitet ur ett folkhälsoperspektiv
Näringsrekommendationer, bakgrund och utfall
Avancerad informationssökning
Vetenskapens metoder
Nutritionsepidemiologi - teori och praktik
Aktivitets- och kostdatalaboration
Måltidsfaktorer och aptitreglering
Mat och träning för att förebygga åldersskörhet
Fytokemikalier - de glömda nutrienterna?
Folkhälsonutrition på nätet
Kost, sömn och dygnsrytm
Kost och metabola syndromet
Undervisning
Undervisningen består av föreläsningar, laborationer, seminarier och gruppövningar.
Examination
Muntliga och skriftliga redovisningar och teoretiskt prov. Som betygsgrader används godkänd och underkänd. För godkänt betyg på kursen krävs att alla uppgifter bedömts som godkända, samt att studenten aktivt deltagit i redovisningar.
Övriga föreskrifter
Kursen ersätter 3FV271 Kost, nutrition och folkhälsa.