Examensarbete i psykologi
Kursplan, Avancerad nivå, 2PS007
- Kod
- 2PS007
- Utbildningsnivå
- Avancerad nivå
- Huvudområde(n) med fördjupning
- Psykologi A2E
- Betygsskala
- Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
- Fastställd av
- Institutionsstyrelsen, 20 juni 2024
- Ansvarig institution
- Institutionen för psykologi
Allmänt
Antagen till Masterprogrammet, huvudområde Psykologi. För tillträde till kursen skall i programmet ingående metod- och vetenskapsteorikurser vara godkända.
Behörighetskrav
Antagen till Masterprogram i samhällsvetenskap, inriktning mot psykologi. Godkända metod- och vetenskapsteorikurser inom programmet.
Mål
Studenten skall efter genomgången kurs kunna
- söka för ett angivet ämne relevant litteratur i forskningsdatabaser
- sammanställa en litteraturintroduktion till ett givet ämne
- formulera en problemställning och specifika frågeställningar i vetenskapligt undersökningsbara termer
- planera en empirisk studie med avseende på design, deltagare, mätmetoder och genomförande som kan besvara de ställda frågorna, samt lägga upp en plan för att besvara teoretiska frågeställningar
- insamla material enligt planerna
-bearbeta och analysera material för att kunna besvara problemställningen - forskningsfrågorna
-dra slutsatser om hur problemet/forskningsfrågorna besvarats och anknyta till relevant litteratur
- rapportera arbetet på ett vetenskapligt sätt
- offentligt försvara sin undersökning, med vilket menas att kunna sakligt argumentera kring dess styrkor och svagheter.
Innehåll
Den studerande genomför under handledning, men med självständigt ansvar, ett forskningsarbete inom något område som direkt eller indirekt har relevans för psykologisk forskning. En skriftlig plan för arbetet fastställs i samråd med handledare och examinator. Den studerande erbjuds också möjlighet att delta vid ett lärarlett planeringsseminarium under kursens början.
Undervisning
Undervisning ges i form av handledning. Denna omfattar i normalfallet ett antal sammanträden mellan den studerande och handledaren samt olika former av telefon- och e-postkontakt.
Examination
Bedömning av studentens kunskaper sker genom granskning av slutfört examensarbete och vid ett ventileringsseminarium, då även det muntliga försvaret av arbetet bedöms. Obligatorisk närvaro vid ett antal uppsatsventileringar och/eller opponering på annan uppsats ligger också till grund för betygssättningen. Vid examinationen används betygsgraderna Väl godkänd (VG), Godkänd (G) och Underkänd (U).
Övriga föreskrifter
Övriga krav, förutsättningar och villkor för deltagande i och fullgörandet av kursen, t.ex. obligatorisk närvaro, utformning av egna arbeten m.m. framgår av information vid kursstarten.
Litteraturlista
Litteraturlista saknas.