Är programmet rätt för dig?

Elis, student.

Möt en student på programmet

Namn: Elis Uebel

Jag valde mellan meteorologi och geofysik eftersom jag gillar tillämpad fysik och att arbeta i fält.

arför valde du att studera geofysik?
– Under de två första åren på kandidaten i fysik växte det fram. Jag valde mellan meteorologi och geofysik eftersom jag gillar tillämpad fysik och att arbeta i fält. Sedan föll valet på geofysik för att det finns bra arbetstillfällen efter studierna och en stor variation inom inriktningen.

Hur är det att studera vid universitetet?
– Jag tycker att det är väldigt roligt och utmanande. Ibland är det väldigt intensivt, särskilt under en tentaperiod. Det är en annorlunda vardag jämfört med att arbeta måndag-fredag, då man som student ibland är ledig mitt i veckan och istället får mycket arbete under helgen.

Vad gjorde du innan du började att plugga?
– Jag studerade naturvetenskapliga programmet på gymnasiet, och efter studenten arbetade jag ett år.

Kan du förklara vad geofysik är för någon som inte vet?
– Generellt skulle jag säga att man studerar olika fysikaliska egenskaper och fenomen hos jorden, så som jordens magnetfält, jordbävningar etc. Detta i både stor och liten skala.

Hur ser en vanlig vecka ut på din utbildning?
– Det kan vara väldigt olika, men generellt är det föreläsningar och lektionstillfällen i de olika kurserna man läser, måndag till fredag, och ibland laborationer. Man läser mycket grundläggande matematik och fysik de två första åren på utbildningen, så då är det vanlig salsundervisning. Senare i utbildningen blir det chans till lite mer fältarbete och specialiserade kurser.

Vad tycker du bäst om med utbildningen?
– Att man får en tydlig profil/nisch inom fysiken. Även inom geofysik finns många olika fält vilket ger stor valmöjlighet och frihet beträffande vilket typ av fysik som intresserar en mest.

Vet du vad du vill göra efteråt?
– Läsa en master i geofysik.

Ditt bästa tips till någon som funderar att plugga geofysik?
– Att lägga ner tid på de grundläggande kurserna i matematik och fysik under de två första åren av kandidaten. Jag önskar att jag hade gjort det lite mer. För det har man otroligt mycket nytta av senare.

Hösten 2022.

Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin