Uppsala universitets tvärvetenskapliga forskarskola inom hållbar utveckling (GRASS)
Forskarskolans främsta uppgift är att utforska några av de stora hållbarhetsutmaningar som samhället står inför, exempelvis inom energiomställning, hållbar konsumtion och destinationsutveckling. Totalt samverkar 12 doktorander vid 8 av universitetets institutioner i 5 unika forskningsprojekt.
Hållbar destinationsutveckling
Här fokuserar vi på behovet av samverkan och samarbete för destinationsutveckling och undersöker besöksnäringens utmaningar och möjligheter att hantera hållbarhetsproblem genom hållbarhetsmärkning och ekoturism.
Institutioner i samverkan
Institutionen för geovetenskaper • Institutionen för samhällsbyggnad och industriell teknik • Institutionen för kulturantropologi och etnologi
Gotlands hållbara energiomställning: resurser, behov och planering
Hur kan ett 100% förnyelsebart energisystem bli verklighet på Gotland med hänsyn till faktorer som resurstillgång, energibehov och social hållbarhet i olika framtidsscenarier? Projektet är indelat i tre sammankopplade delar med fokus på frågor som rör resurser, efterfrågan och planering.
Institutioner i samverkan
Institutionen för geovetenskaper • Institutionen för geovetenskaper • Institutionen för samhällsbyggnad och industriell teknik
Mer om projekt "Gotlands hållbara energiomställning: resurser, behov och planering"
Fiske- och kustzonsutveckling i ett ö-perspektiv: dåtid, nutid och framtid
Målet för projektet är att kombinera dåtidens fiske och kustutveckling i den lilla öns kontext med vår tid för att hitta hållbara lösningar för framtiden.
Institutioner i samverkan
Institutionen för arkeologi och antik historia • Institutionen för geovetenskaper
Väga rätt? - tillämpning av lagstiftning i avvägningen mellan energiomställning och bevarande av kulturvärden
Hur hanterar befintlig lagstiftning avvägningar mellan målet om en hållbar energianvändning och målen om bevarande av kulturvärden? Konkret handlar det om exempelvis tilläggsisolering, fönsterbyten och installation av solpaneler i kulturhistoriskt värdefull bebyggelse.
Institutioner i samverkan
Juridiska institutionen • Konstvetenskapliga institutionen
Digital innovation för hållbar konsumtion
Här utforskar vi hur digitala system kan bidra till mer hållbart beslutsfattande hos livsmedelskonsumenter. Bland annat genom att fördjupa kunskapen om hur konsumenter överväger olika typer av information och utveckla fysiska såväl som webbaserade butiksmiljöer.
Institutioner i samverkan
Företagsekonomiska institutionen • Institutionen för informatik och media
Läs mer om forskningsprojektet Digital innovation för hållbar konsumtion