Doktorandkurser
Vi erbjuder kurser i forskningsetik för doktorander inom medicin och farmaci, naturvetenskap och teknik. Vi undervisar också i populärvetenskapligt skrivande och forskningskommunikation som en del i de obligatoriska kurserna för doktorander i medicin och farmaci.
Forskningsetik, kritiskt tänkande och sjävreflektion
Forskningsetik är en viktig del av avancerat akademiskt lärande. All vetenskap och varje akademisk disciplin väcker sina egna, komplexa etiska frågor. Att hantera dem kräver både teoretisk och praktisk kunskap, och medvetenhet om relevanta normer inom vetenskapen och inom samhället. Det är dessa kunskaper som forskningsetiken erbjuder. Vår undervisning baseras på forskning och kritisk analys.
Vi hjälper doktorander att utveckla förmågan att kritiskt och självreflekterande diskutera de teoretiska och praktiska problem som väcks av deras forskning, forskningsetiken och de olika lösningar som föreslås. Vi stöttar våra studenter i att reflektera och lära genom dialog och deltagande. Och i att utveckla en verktygslåda för att kommunicera om både resultat och forskningsfrågor.
Forskningsetik för doktorander på Uppsala universitet
I vårt uppdrag ingår utbildning i forskningsetik på hela universitetet. Forskningsetik är obligatoriskt för doktorander i teknik, naturvetenskap, medicin och farmaci. Centret har ansvar för de obligatoriska momenten i både etik, vetenskapsfilosofi och forskningskommunikation inom vetenskapsområdet för medicin och farmaci. Doktorander i teknik och naturvetenskap kan välja att gå en kurs som ges av Centret eller en annan kurs med motsvarande innehåll. Vi undervisar även på flera doktorandkurser på vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap.
Naturvetenskap & teknik
Etik för doktorander
Medicin & farmaci
Etik, vetenskapsfilosofi & forskningskommunikation
Våra doktorandtjänster utlyses i den centrala jobbsökfunktionen
Har du avslutat studier på avancerad nivå och hittat ett ämne som du vill doktorera inom? Då kan forskarutbildning vara något för dig.
Vår utbildningsfilosofi
Undervisning ska ha en gedigen grund i forskningsläget. Därför börjar god undervisning i lärarens egna kompetens och överblick. Frågor har en självklar plats, med examination som en del av själva lärandet.
Fristående kurser i etik
Centrum för forsknings- & bioetik och Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap erbjuder tre kurser på avancerad nivå. De handlar om neuroetik, etik och folkhälsa och att forska, skriva och kommunicera etiskt.
Etikundervisning på program
Etiska dilemman och värdekonflikter uppstår varje dag på alla arbetsplatser. Därför är etik en integrerad del i utbildningen på flera program på Uppsala universitet.