Forskning vid Centrum för forsknings- & bioetik (CRB)
Vi arbetar filosofiskt, empiriskt och normativt för att identifiera och reda ut aktuella etiska frågor. Vi arbetar både med grundforskning och tillämpad etik. Forskningen bidrar med begreppsliga verktyg och praktisk vägledning för forskning, policy, kliniskt arbete och annan verksamhet.
Begreppsliga verktyg och praktisk vägledning
Vi arbetar med flera metoder för att stödja utvecklingen av etiska regler och riktlinjer för beslutsfattande inom forskning, utveckling och klinisk verksamhet. Våra forskare kombinerar empirisk forskning kring hur olika intressenter ser på etiska utmaningar med begreppsanalys och normativa ansatser. Målet är att skapa verktyg för forskning och praktik. Vi använder också mer teoretiska ansatser för att utforska begrepp och utveckla förståelsen för fenomen som ligger till grund för hur vi analyserar etiska problem.
Vi analyserar etiska debatter genom kritisk granskning av normativa, empiriska och begreppsliga antaganden. Forskningen kan bidra med empiriskt underlag för informerad dialog och debatt kring både lagstiftning och policy. Våra arbetssätt skapar bryggor mellan frågor som rör god forskningssed och forskningsetiken. Ett nära samarbete med Region Uppsala gör det möjligt för oss att arbeta med de etiska problem som uppstår i hälso- och sjukvården. Centret bidrar också med den kritiska massa som behövs för att hantera etiska problem i stora europeiska forskningssamarbeten, där vårt arbete bidrar till att bygga etiska färdigheter hos en ny generation forskare.
Våra kompetensområden
Hälso- och sjukvård, folkhälsa & yrkesetik
Vi utforskar etiska frågor som uppstår i klinisk praxis och omvårdnad, preventivt arbete och styrning av hälso- och sjukvården. Fokus ligger på policy, organisation, professionella roller och värdekonflikter.
Biomedicin, biobanker & genomik
Vi arbetar med etiska och sociala aspekter av genetik och genomik, hur data samlas in, förvaras och används i biobanker och registerstudier, och vad som händer när biomedicinsk forskning får kliniska användningsområden.
Forskningsetik & god forskningssed
Vi utforskar värdekonflikter och etiska problem som uppstår i forskning, och bygger broar mellan forskningsetik och akademisk integritet. Vi utformar rekommendationer kring informerat samtycke, publicering och god forskningssed.
Hjärnan, vårt medvetande & artificiell intelligens
Vi undersöker etiska, sociala och filosofiska frågeställningar kring artificiell intelligens, neurovetenskap, hjärnforskning, medvetande, kognition och konceptet digital tvilling.
Mat, medicin & miljö
Vi undersöker de värdekonflikter och etiska dilemman som människor upplever som individer, patienter och yrkesverksamma i relation till vad vi äter, de läkemedel vi använder och var vi bor.
Dialog, policy & kommunikation
Vi utforskar aktuella etiska frågor tillsammans med företrädare för olika intressen för att ta reda på hur vi kan och bör kommunicera med medborgare, patienter och olika professioner kring forskning, risk och ansvar.
Kompetensområden
Vi bidrar med en kunskapsbas för ansvarsfull forsknings och innovation inom sex huvudområden.
Forskningsprojekt
Vi deltar i både nationella och internationella nätverk och forskningssamarbeten, med projekt som är utvecklade tillsammans med och för de som berörs av våra forskningsfrågor.
- AICare
- Allmänmedicin under omvandling
- Att förvalta hälsodata online
- BRIDGE
- CAVAA
- ConcePTION
- ENLIGHTENme
- För barnets bästa?
- GPStress
- Human Brain Project
- Just Severity
- Kostrådgivning i primärvården
- MEET-AML
- MINDtheGEPs
- Mind the Risk
- Neurotwin
- OncoLogics
- PREFER
- RELIABLE
- RUBIKS
- Riskinformation och upplevd risk att drabbas av cancer
- SIENNA
- STARBIOS2
- Screen4Care
- Sila mygg och svälja kameler
- Svårighetsgrad som prioriteringskriterium i sjukvård
Forskningsnytt från centret
Nyheter från CRB
Vi delar nyheter om forskning, utbildning och samverkan vid Centrum för forsknings- & bioetik.
Debatt & opinion
Vi deltar i debatten om forsknings- & bioetik.
Våra etikbloggar
Vi diskuterar vi forskningens betydelse och vilka frågor resultaten väcker på Etikbloggen och den engelskspråkiga systerbloggen The Ethics Blog
Mediemedverkan
Vi medverkar i svensk och internationell media.