Om Centrum för forsknings- & bioetik (CRB)
En mångvetenskaplig forskningsmiljö med fokus på frågor som rör etik, filosofi och samhälle.
Centrum för forsknings- & bioetik (CRB) är ett fakultetsövergripande centrum som leds av en styrelse som består av representanter från samtliga vetenskapsområden vid Uppsala universitet. Administrativt tillhör vi Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Medicinska fakulteten. Centret leds av en föreståndare som är ansvarig inför centrets styrelse och en forskargruppsledare som är ansvarig inför institutionens styrelse.
Ledning
Niklas Juth
Professor i medicinsk etik och verksamhetsföreträdare vid CRB. Han forskar i medicinsk etik, bl.a. om prioriteringar och tvångsvård. Han är ordförande i Region Uppsalas etikråd.
Stefan Eriksson
Lektor och docent i forskningsetik, föreståndare för CRB och rektorsråd för god forskningssed. Forskning och undervisning om oredlighet, informerat samtycke och publiceringsetik.
Josepine Fernow
Projektledare, kommunikationsstrateg och koordinator för CRB. Hon utvecklar strategi och plan för kommunikation och nyttogörande av forskning på centret och i EU-finansierade forskningsprojekt.
Anna Holm Bodin
Kommunikatör och ansvarig för centrets webb och sociala medier. Arbetar med kommunikationsfrågor i flera EU-finansierade internationella samarbetsprojekt.
Fanny Klingvall
Kommunikatör som jobbar med EU-finansierade samarbetsprojekt om jämställdhet samt läkemedelssäkerhet under graviditet och amning.
Vår styrelse
Centrum för forsknings- & bioetik är ett fakultetsövergripande centrum som leds av en styrelse som består av representanter från samtliga vetenskapsområden vid Uppsala universtet.
Forskare, lektorer & professorer
Anna T. Höglund
Professor i vårdetik med genusvetenskaplig inriktning. Har i många år arbetat med frågan om etisk kompetens för hälso- och sjukvårdspersonal, moralisk stress och prioriteringar inom hälso- och sjukvården.
Deborah Mascalzoni
Forskning om etik och policy för avancerade forskningsmetoder inom genetik och biomaterial med integrering av deltagarcentrerade metoder.
Jennifer Viberg Johansson
Docent i medicinsk etik, med forskningsfokus på metoder som mäter människors preferenser och hur man väger preferenser mot andra etiska värden, artificiell intelligens och digital hälsoinformation.
Jessica Nihlén Fahlquist
Undervisar i etik, främst på läkarprogrammet och programmet för molekylär bioteknik. Lektor i biomedicinsk etik och docent i praktisk filosofi, med forskningsfokus på begrepp och idéer som berör moraliskt ansvar inom olika områden.
Joar Björk
Läkare och klinisk etiker. Forskning med fokus på prioriteringsutmaningar, autonomifrågor och etikstöd inom sjukvården.
Kathinka Evers
Forskning med fokus på medvetandefilosofi, neurofilosofi, neuroetik, bioetik och artificiell intelligens. Professor ad honoram vid Universidad Central de Chile.
Manuel Guerrero
Forskar om de etiska och sociala konsekvenserna av tvärvetenskaplig hjärnforskning och utvecklingen av neuroteknik, med fokus på dual use, mänskliga rättigheter och ansvarsfull forskning & innovation.
Mats Hansson
Seniorprofessor i biomedicinsk etik med expertis kring kliniska frågor, genetik och biobanker. Hans forskning har fokus på läkemedelssäkerhet under graviditet och amning och genetisk screening.
Michele Farisco
Postdoc med fokus på frågor som rör medvetande, artificiell intelligens och neuroetik. Tillsammans med neurovetare, AI-forskare och kliniska forskare utvecklar han kriterier för medvetande för diagnos av patienter och för att känna igen medvetande hos djur och maskiner.
Mirko Ancillotti
Forskning med fokus på folkhälsofrågor, tillämpad etik och preferenser. Arbetar med frågor som rör hur vi påverkas av belysning, patientpreferenser för cancerbehandling, och hur vi kan minska utvecklingen av antibiotikaresistens.
Pernilla Pergert
Undervisar i etik på bland annat sjuksköterske- & specialistsjuksköterskeprogrammen. Lektor i vårdvetenskap och docent i pediatrisk vårdvetenskap med forskningsfokus på klinisk etik och interkulturell vård.
Pär Segerdahl
Docent i filosofi och redaktör för Uppsala universitets Etikbloggen. Forskar om hur filosofi kan stödja eftertänksamhet i debatter om etiskt känsliga frågor, samt leder forskarseminariet.
Sonja Bjelobaba
Forskar och undervisar om akademisk integritet, forskningsetik och pedagogisk utveckling. Utvecklar flexibla och modulära utbildningar om etik och forskningsintegrietet för nyanställda vid Uppsala universitet.
Sylvia Martin
Forskar om genetisk screening av nyfödda för att identifiera sällsynta diagnoser. Expertis inom kognitiv emotionell beteendeterapi, behandling av personlighetsstörningar, impulsivitet och medvetande.
William Bülow O'Nils
Universitetslektor i biomedicinsk etik, med forskningsfokus på normativa frågeställningar som uppstår i skärningspunkten mellan etik, juridik och policy.
Åsa Grauman
Forskar om hur individer uppfattar hälsorisker och hur vi påverkas av riskinformation, bland annat genom preferensstudier, med fokus på bröstcancer, tarmcancer, precisionsmedicin, och screening för sällsynta diagnoser.
Doktorander och forskningsassistenter
Adam Ehlert
Doktorand i klinisk medicinsk etik som undersöker allvarlighet som kriterium för prioriteringar inom sjukvården.
Emelie Gustafson Hedov
Doktorand inom medicinska vetenskaper som undersöker hur personal och patienter resonerar kring användande av AI inom akutsjukvården.
Erica Sundell
Forskningsassistent med en bakgrund som sjuksköterska och folkhälsovetare. Arbetar med koordinering, datainsamling samt andra studiespecifika uppgifter inom olika projekt på centret.
Jens Lundegård
Doktorand som undersöker hur det pågående nationella projektet med införandet av kunskapsstyrning påverkar den allmänmedicinska praktiken. Specialist i allmänmedicin och verksam som läkare.
Kajsa Norberg Wieslander
Doktorand som undersöker etiska frågor i klinisk forskning med barn med fokus på barn med cancer och rekrytering och samtycke.
Karl Sallin
Doktorand som undersöker filosofiska och neurovetenskapliga aspekter av uppgivenhetssyndrom. Verksam som barnneurolog vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus.
Susanna Pohjola
Doktorand med fokus på etiska dilemman och etisk kompetens vid kostrådgivning. Utvärderar en utbildningsintervention med fokus på dess genomförbarhet.
Associerade forskare
Amal Matar
Forskare och läkare med fokus på frågor som rör artificiell intelligens, kultur och neurovetenskap, sociala och etiska aspekter av nya applikationer av genomik och reproduktiv teknologi.
Anna Lydia Svalastog
Associerad forskare vid CRB och Professor i psykosocialt arbete på den norska Høgskolen i Østfold.
Charlotta Ingvoldstad Malmgren
Associerad forskare vid CRB & verksam vid Karolinska Universitetssjukhuset som genetisk vägledare vid Centrum för fostermedicin och arbetar med vårdstöd och påverkansarbete vid Centrum för sällsynta diagnoser
Erica Falkenström
Associerad forskare vid CRB & forskare vid Institutet för framtidsstudier med inriktning mot organisationsetik inom hälso- och sjukvård
Jennifer Drevin
Associerad forskare vid CRB, fokus på bland annat reproduktiv hälsa.
Jorien Veldwijk
Associerad forskare vid CRB & Assistant professor vid Erasmus School of Health Policy & Management, Nederländerna
Karin Schölin Bywall
Associerad forskare vid CRB & Universitetslektor vid Akademin för hälsa, vård och välfärd, Avdelningen för folkhälsovetenskap, Mälardalens universitet
Linus Johnsson
Associerad forskare vid CRB och verksam som allmänläkare.
Sara Frygner-Holm
Associerad forskare vid CRB, fysioterapeut och adjunkt vid Institutionen för kvinnors- och barns hälsa
Tove Godskesen
Docent i medicinsk etik vid Uppsala universitet & Professor vid Norduniversitetet i Norge.
Våra publikationer
Vi publicerar våra forskningsresultat i vetenskapliga tidsskrifter och böcker. Vi publicerar avhandlingar, rekommendationer och rapporter. Och vi deltar i debatten. Både i media och genom Etikbloggen.
Hitta till oss
Vi på Centrum för forsknings- & bioetik sitter i lokaler på Biomedicinskt centrum (BMC).