Hjärnan, vårt medvetande & artificiell intelligens
Vi undersöker etiska och filosofiska frågeställningar kring artificiell intelligens, neurovetenskap, hjärnforskning, medvetande, kognition och konceptet digital tvilling.
Vårt arbete med hjärnan, medvetande och artificiell intelligens
Kathinka Evers
Forskning med fokus på medvetandefilosofi, neurofilosofi, neuroetik, bioetik och artificiell intelligens. Professor ad honoram vid Universidad Central de Chile.
Michele Farisco
Postdoc med fokus på frågor som rör medvetande, artificiell intelligens och neuroetik. Tillsammans med neurovetare, AI-forskare och kliniska forskare utvecklar han kriterier för medvetande för diagnos av patienter och för att känna igen medvetande hos djur och maskiner.
Manuel Guerrero
Forskar om de etiska och sociala konsekvenserna av tvärvetenskaplig hjärnforskning och utvecklingen av neuroteknik, med fokus på dual use, mänskliga rättigheter och ansvarsfull forskning & innovation.
Deborah Mascalzoni
Forskning om etik och policy för avancerade forskningsmetoder inom genetik och biomaterial med integrering av deltagarcentrerade metoder.
Sylvia Martin
Forskar om genetisk screening av nyfödda för att identifiera sällsynta diagnoser. Expertis inom kognitiv emotionell beteendeterapi, behandling av personlighetsstörningar, impulsivitet och medvetande.
Åsa Grauman
Forskar om hur individer uppfattar hälsorisker och hur vi påverkas av riskinformation, bland annat genom preferensstudier, med fokus på bröstcancer, tarmcancer, precisionsmedicin, och screening för sällsynta diagnoser.
Mirko Ancillotti
Forskning med fokus på folkhälsofrågor, tillämpad etik och preferenser. Arbetar med frågor som rör hur vi påverkas av belysning, patientpreferenser för cancerbehandling, och hur vi kan minska utvecklingen av antibiotikaresistens.
Jessica Nihlén Fahlquist
Undervisar i etik, främst på läkarprogrammet och programmet för molekylär bioteknik. Lektor i biomedicinsk etik och docent i praktisk filosofi, med forskningsfokus på begrepp och idéer som berör moraliskt ansvar inom olika områden.
Sonja Bjelobaba
Forskar och undervisar om akademisk integritet, forskningsetik och pedagogisk utveckling. Utvecklar flexibla och modulära utbildningar om etik och forskningsintegrietet för nyanställda vid Uppsala universitet.
Jennifer Viberg Johansson
Docent i medicinsk etik, med forskningsfokus på metoder som mäter människors preferenser och hur man väger preferenser mot andra etiska värden, artificiell intelligens och digital hälsoinformation.
Karin Schölin Bywall
Associerad forskare vid CRB & Universitetslektor vid Akademin för hälsa, vård och välfärd, Avdelningen för folkhälsovetenskap, Mälardalens universitet
Emelie Gustafson Hedov
Doktorand inom medicinska vetenskaper som undersöker hur personal och patienter resonerar kring användande av AI inom akutsjukvården.
Forskningsprojekt
- AICare: Artificiell intelligens, automatiserade system & rätten till hälsa
- CAVAA: Är medvetenhet nyckeln till bättre interaktioner mellan människa och maskin?
- Human Brain Project: En ny era inom neurovetenskapen
- MEET-AML: Precisionsmedicin mot cancer & patienters preferenser
- Neurotwin: för bättre behandling av neuropsykiatriska sjukdomar
- ONCOLOGICS: AI-baserat beslutsstöd för bättre behandling av kolorektalcancer
- RELIABLE: Precisionsmedicin för multipel skleros
- SIENNA: Teknologi, etik och mänskliga rättigheter