Human Brain Project

The Human Brain Project har bidragit till en djupare förståelse av den mänskliga hjärnans komplexa struktur och funktion genom en unik Interdisciplinary metod som förenar vetenskap och teknologi. Forskare vid Uppsala universitets Centrum för forsknings- & bioetik lade till ett lager av neuroetik och -filosofi.

  • Period: 2013-10-01 – 2023-09-30
  • Finansiär: EU – Horizon 2020
  • Bidragstyp: Projektbidrag

En ny era inom neurovetenskapen

En av Human Brain Projects viktigaste mål var att etablera en toppmodern forskningsinfrastruktur som möjliggör för forskare inom både akademi och industri att öka kunskapen inom neurovetenskap, beräkningsvetenskap och neuromedicin.

Human Brain Project har drivit på stora framsteg inom hjärnforskningen och utvecklingen av medicin- och teknikapplikationer. Bland de forskningsframgångar som HBP har åstadkommit finns världsledande 3D-atlaser över hjärnan, genombrott inom personlig hjärnmedicin och utvecklingen av nya hjärninspirerade teknologier, såsom inom artificiell intelligens och neuromorfisk databehandling.

Genom forskning om samhälle och filosofi har forskare från Uppsala universitets Centrum för forsknings- & bioetik arbetat för en bred och omfattande strategi för ansvarsfull forskning och innovation, etik och samhällspåverkan av hjärnforskning inom projektet sedan 2013. Neuroetik har fungerat som ett gränssnitt mellan empiriska hjärnvetenskaper, filosofi om sinnet, moralfilosofi, etik, psykologi och samhällsvetenskap.

Besök projektets hemsida

Human Brain Project involverade över 100 partners. Uppsala universitet representerades sitt Centrum för forsknings- & bioetik. Deras närmaste samarbetspartners är listade här nedanför.

  • Institut Pasteur, Frankrike
  • King's College, Storbritannien
  • Danish Board of Technology, Danmark
  • De Montfort University, Storbritannien

Vi som arbetar i projektet

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin