Forskningskommunikation
Vi reflekterar kring våra resultat och vad forskning betyder för oss människor. Vi forskar om riskkommunikation och arbetar både strategiskt och praktiskt för att forskningsfrågor och resultat ska nå rätt aktörer i samhället.
Vetenskapskommunikation och nyttogörande av forskning
Mångvetenskapliga och tvärprofessionella sammanhang förutsätter en gemensam förståelse för vilka värden som står på spel. Vi forskar om riskkommunikation och utvecklar rekommendationer. Vi har också utvecklat en modell för forskningskommunikation som bygger på öppna frågor. Vi hjälper forskare att utveckla sin kompetens genom kommunikationsträning och undervisar om forskningskommunikation, populärvetenskapligt skrivande och mediahantering.
Uppsala universitets etikblogg
Vi arbetar aktivt med att sprida kunskap om forskning genom Uppsala universitets Etikblogg, som tillsammans med den engelskspråkiga systerbloggen The Ethics Blog når ungefär 7 000 läsare. Bloggarna hjälper våra forskare att nå ut, både inom och utanför akademin. Bloggarna fostrar också en eftertänksamhet som stimulerar öppna dialoger om etiska frågeställningar, genom filosofiskt reflekterande skrivande där frågorna får stå i centrum.
Kommunicera forskning genom öppna frågor
Vår modell för forskningskommunikation utgår från de frågor som driver forskningen framåt. Det skapar sammanhang som gör resultat begripliga, och stimulerar diskussion om hur vetenskap och forskning kan bidra till att lösa problem. Genom att bidra till fördjupad förståelse för vad forskningen betyder i samhället fyller kommunikation en viktig funktion också för forskarna själva. Genom att utgå från frågor snarare än svar kan vi också belysa komplexa etiska frågeställningar från flera håll och bidra till ett öppnare debattklimat. Frågor kan också avdramatisera tekniska och vetenskapliga framsteg som kan väcka oro.
Forskningskommunikation och nyttogörande i EU-projekt
Våra kommunikatörer utvecklar strategi och plan för kommunikation och nyttogörande forskning. Vi bidrar i hela processen kring europeiska samarbetsprojekt, där vi deltar i utvecklingen av ansökan, driver och leder kommunikationsarbetspaket och tar rollen som kommunikationsansvariga.
EU-projekt som arbetar enligt vår modell
Forskningskommunikatörer
Josepine Fernow
Projektledare, kommunikationsstrateg och koordinator för CRB. Hon utvecklar strategi och plan för kommunikation och nyttogörande av forskning på centret och i EU-finansierade forskningsprojekt.
Pär Segerdahl
Docent i filosofi och redaktör för Uppsala universitets Etikbloggen. Forskar om hur filosofi kan stödja eftertänksamhet i debatter om etiskt känsliga frågor, samt leder forskarseminariet.
Anna Holm Bodin
Kommunikatör och ansvarig för centrets webb och sociala medier. Arbetar med kommunikationsfrågor i flera EU-finansierade internationella samarbetsprojekt.
Riskkommunikationsforskare
Jessica Nihlén Fahlquist
Undervisar i etik, främst på läkarprogrammet och programmet för molekylär bioteknik. Lektor i biomedicinsk etik och docent i praktisk filosofi, med forskningsfokus på begrepp och idéer som berör moraliskt ansvar inom olika områden.
Åsa Grauman
Forskar om hur individer uppfattar hälsorisker och hur vi påverkas av riskinformation, bland annat genom preferensstudier, med fokus på bröstcancer, tarmcancer, precisionsmedicin, och screening för sällsynta diagnoser.
Mirko Ancillotti
Forskning med fokus på folkhälsofrågor, tillämpad etik och preferenser. Arbetar med frågor som rör hur vi påverkas av belysning, patientpreferenser för cancerbehandling, och hur vi kan minska utvecklingen av antibiotikaresistens.
Vår forskning i samhället
Nyheter från CRB
Vi delar nyheter om forskning, utbildning och samverkan vid Centrum för forsknings- & bioetik.
Debatt & opinion
Vi deltar i debatten om forsknings- & bioetik.
Våra etikbloggar
Vi diskuterar vi forskningens betydelse och vilka frågor resultaten väcker på Etikbloggen och den engelskspråkiga systerbloggen The Ethics Blog
Mediemedverkan
Vi medverkar i svensk och internationell media.