Forskningsetik & akademisk integritet

Genom forskning, utbildning, länksamlingar och information ökar vi kunskapen om de lagar, regelverk och etiska riktlinjer som reglerar forskning. Vi deltar i debatt och medverkar som rådgivare, experter och remissinstans.

Forskningsetiska frågor i centrum

Vi stödjer utvecklingen av etiska regler och riktlinjer för beslutsfattande inom forskning, utveckling och klinisk verksamhet. Våra forskningsfrågor väcks i mötet med forskare som identifierat problem i sin verksamhet, eller i diskussioner där vi kan hjälpa till att peka på frågor som behöver hanteras. I vår empiriska forskning undersöker vi hur olika intressenter aktörer i forskarsamhället ser på etiska utmaningar, och skapar verktyg för att hantera forskningsetiska frågor och främja god forskningssed.

Forskaren och expertrollen

Vi medverkar som experter och remissinstans i statliga utredningar och rådgivare i olika sammanhang. Centret har en viktig roll i utformningen av universitetets arbete för att främja god forskningssed, och vi deltar i diskussionen på nationell nivå.

Våra forskare deltar i debatten om etikprövning och andra forskningsetiska frågor. och bidrar med expertis i både nationella och internationella sammanhang. Centret bidrar också med den kritiska massa som behövs för att hantera etiska problem i stora europeiska forskningssamarbeten, där vårt arbete bidrar till att bygga etiska färdigheter hos en ny generation forskare och utvecklare.

Våra roller som experter

  • Niklas Juth är ordförande för Akademiska sjukhusets etikråd, medlem i Socialstyrelsens etiska råd och Svenska Läkaresällskapets Delegation för medicinsk etik.
  • Stefan Eriksson är rektorsråd för god forskningssed vid Uppsala universitet och verkställande ledamot i SUHFs Expergrupp för etikfrågor.
  • Deborah Mascalzoni är medlem av WHO:s Technical Advisory Group on Genomics (TAG-G).
  • Kathinka Evers är extern medlem i kommissionen för forskningsetik (Redelighetsutvalget) vid Norges idrettshøgskole. Internationell rådgivare för Neuroetik Initiativet vid University of Chile, Santiago, inom ramen för Access Chile-Sverige akademiska samarbete.
  • Sylvia Martin är medlem i den franska föreningen för KBT, och Groupes d’intérêt et d’étude (GIE) för klimatförändring, fransk representant för radikalt öppen dialektisk beteendeterapi (RO DBT) och expert i KBT för personlighetsstörningar och impulsivitet (ECCCLORE©).
  • Tove Godskesen är ledamot i Region Skånes Etiska Råd och ledamot i Skaraborgsinstitutets vetenskapliga råd.
  • Joar Björk är ordförande i etikrådet i Region Kronoberg. Han är även ledamot i arbetsgruppen för etik i Svenska Rådet för Hjärt-lungräddnings (HLR-rådet), och i forskningsetiska nämnden i Region Kronoberg.
  • Jessica Nihlén Fahlquist är etikexpert i Arbetsterapeuternas etiska råd. Hon är även etikexpert i Socialstyrelsens sakkunniggrupp för nyföddhetsscreening.

Vår forskning i samhället

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin