Kurser på avancerad nivå

Centrum och Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap erbjuder tre kurser på avancerad nivå. De handlar om neuroetik, etik och folkhälsa och att forska, skriva och kommunicera etiskt.

Etik & folkhälsa

Hur ska individens intressen och rättigheter vägas mot det allmänna folkhälsointresset och den kollektiva nyttan? I vilken utsträckning är hälsa individens respektive statens ansvar? Dessa grundläggande etiska frågor blir synliga i debatter kring till exempel vaccination och livsstilsrelaterade hälsoproblem som övervikt och rökning. Vad som är en rättvis fördelning av samhällets resurser? Vilka är de etiska aspekterna av riskkommunikation?

Etik & folkhälsa i kurskatalogen

Forska, skriva & kommunicera etiskt

Vilka är de etiska teorier, lagar och riktlinjer som styr forskningen? Vad innebär god forskningssed och oredlighet i forskning? Vilka normer och konventioner styr det akademiska skrivandet och vad finns det för etiska aspekter på forskningskommunikation? Kursen hjälper dig utveckla verktyg för att kritiskt resonera kring olika forskningsetiska dilemman och relatera dem till din egen forskning.

Forska, skriva & kommunicera etiskt i kurskatalogen

Neuroetik

Vilka etiska frågor som väcks i samband med neurovetenskapliga och neuroteknologiska framsteg, av ökad kunskap om hjärnans funktionella arkitektur och dess evolution? Hur kan de hjälpa oss att förstå personlig identitet, medvetande, intentionalitet samt evolutionen av moraliskt tänkande? Kursen inkluderar även kliniska perspektiv, till exempel om eller när en person med demens kan samtycka till att delta i forskning.

Neuroetik i kurskatalogen

Det finns flera kurser i forskningsetik som ges vid Uppsala universitet. Här är några av de som erbjuds av andra institutioner.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin