MEET-AML
MEET-AML utvecklar en algoritm för skräddarsydd behandling mot akut myologisk leukemi och utforskar patienters preferenser för precisionsmedicin.
Grundinformation
- Period: 2020-01-01 – 2022-12-31
- Budget: 4 340 000 kr
- Finansiär: Vetenskapsrådet
- Bidragstyp: Projektbidrag
Precisionsmedicin mot cancer & patienters preferenser
Patienter med akut myeloisk leukemi (AML) svarar väldigt olika på tillgängliga behandlingar. Nu hoppas forskare i det multidisciplinära projektet MEET-AML (finansierat av Vetenskapsrådet) kunna skräddarsy behandlingen för enskilda patienter med hjälp av en ny algoritm som riktar sig mot sårbarheter i cancerceller med hjälp av -omics-data.
Med hjälp av en ny algoritm kommer forskare i Italien, Spanien, Frankrike, Tyskland, Finland och Sverige att ägna tre år åt att utveckla nya behandlingar för akut myeloisk leukemi, en cancertyp där precisionsbehandling inte tidigare varit tillgänglig.
Men det är inte bara sårbarheterna i leukemicellerna som forskarna är intresserade av. MEET-AML kommer också att utveckla sätt att integrera patientpreferenser, alltså vad som är viktigt för patienterna och hur de gör nytta-risk-avvägningar, i val av behandling. Studien tar upp viktiga frågor om när och hur man kan integrera patientpreferenser inom personlig medicin.
Forskare från Uppsala universitets Centrum för forskningsetik & bioetik, kommer att utföra kvantitativa och kvalitativa studier om AML-patienters preferenser i Finland, Tyskland och Italien.
Samarbetsparter
- Istituto Scientifico Romagnolo per lo Studio e la Cura dei Tumori (IRST) srl, IRCCS, Italien
- Charité University Medicine Berlin, Tyskland
- University of Helsinki, Finland
- Inserm Délégation Régionale Nord Ouest, Frankrike
- University of Navarra, Spanien
- Uppsala universitets Centrum för forsknings- & bioetik, Sverige
Vi som arbetar i projektet
Åsa Grauman
Forskar om hur individer uppfattar hälsorisker och hur vi påverkas av riskinformation, bland annat genom preferensstudier, med fokus på bröstcancer, tarmcancer, precisionsmedicin, och screening för sällsynta diagnoser.
Jennifer Viberg Johansson
Docent i medicinsk etik, med forskningsfokus på metoder som mäter människors preferenser och hur man väger preferenser mot andra etiska värden, artificiell intelligens och digital hälsoinformation.