Humaniora och samhällsvetenskap inom One Health: Främjande av rättvist och ansvarsfullt antibiotikabeteende i samhället
Antibiotikaresistens är en växande global hälsoutmaning som inte enbart kan lösas genom ökad medvetenhet. Detta forskningsprojekt, som genomförs i Sverige, Italien och Bulgarien, utforskar hur värderingar, normer och sociokulturella faktorer påverkar antibiotikaanvändning – med målet att främja ett mer ansvarsfullt beteende och utveckla effektiva strategier för att motverka resistens.
Grundinformation
- Period: 2025-05-01 – 2028-04-30
- Budget: 3 600 000 kr
- Finansiär: Vetenskapsrådet
- Bidragstyp: Projektbidrag
Socialt ansvarsfullt antibiotikabeteende
Att öka allmänhetens medvetenhet om antibiotikaresistens och korrekt användning av antibiotika är en nödvändig men otillräcklig åtgärd för att förändra beteenden. Detta beror på att antibiotikaresistens är ett komplext fenomen som påverkas av många faktorer. Detta treåriga projekt kommer att genomföras i Sverige, Italien och Bulgarien med syftet att utveckla ett kontextkänsligt, transnationellt folkhälsoperspektiv för att undersöka värderingar, normer samt beteendemässiga och sociokulturella determinanter för antibiotikaresistens och främja socialt ansvarsfullt antibiotikabeteende.
Mer specifikt syftar projektet till att:
- Utforska värderingar, normer samt beteendemässiga och sociokulturella determinanter för felaktig, överdriven och annan användning av antibiotika ur ett One Health-perspektiv;
- Undersöka könsperspektivets roll samt förtroende, prosocialitet, biosferism och andra psykologiska konstruktioner, sociala normer och värderingar för att förklara antibiotikabeteende;
- Testa hur beteendemässiga och sociokulturella determinanter påverkar antibiotikabeteende och allmänhetens mottaglighet för social rättvisa samt personlig och kollektivt ansvar;
- Utveckla en normativt robust konceptualisering av social rättvisa och ansvar i diskursen om antibiotikaresistens;
- Skapa ett flerskiktat protokoll för att undersöka värderingar, normer samt beteendemässiga och sociokulturella determinanter för antibiotikaresistens och dela rekommendationer för kontextkänslig transnationell forskning, policysstrategier och kommunikation.
Samarbetsparter
- Institute of Biomedicine, Eurac Research, Bolzano, Italy
- Erasmus Choice Modelling Centre, Erasmus University Rotterdam, The Netherlands
- Bulgarian Association for Personalized Medicine (BAPEMED), Sofia, Bulgaria
Vi som arbetar i projektet
Mirko Ancillotti
Forskning med fokus på folkhälsofrågor, tillämpad etik och preferenser. Arbetar med frågor som rör hur vi påverkas av belysning, patientpreferenser för cancerbehandling, och hur vi kan minska utvecklingen av antibiotikaresistens.

Josepine Fernow
Projektledare, kommunikationsstrateg och koordinator för CRB. Hon utvecklar strategi och plan för kommunikation och nyttogörande av forskning på centret och i EU-finansierade forskningsprojekt.

Niklas Juth
Professor i medicinsk etik och verksamhetsföreträdare vid CRB. Han forskar i medicinsk etik, bl.a. om prioriteringar och tvångsvård. Han är ordförande i Region Uppsalas etikråd.

Deborah Mascalzoni
Forskning om etik och policy för avancerade forskningsmetoder inom genetik och biomaterial med integrering av deltagarcentrerade metoder.
Jorien Veldwijk
Associerad forskare vid CRB & Assistant professor vid Erasmus School of Health Policy & Management, Nederländerna.
