Rättvis läkemedelsprissättning
Hur kan vi säkerställa att livsviktiga läkemedel är tillgängliga för alla som behöver dem, samtidigt som läkemedelsföretag fortsatt vill utveckla nya behandlingar? Det här projektet utforskar etiska, juridiska och ekonomiska utmaningar med läkemedelsprissättning för att formulera en hållbar modell för offentligfinansierad prissättning av läkemedel.
Grundinformation
- Period: 2025-01-01 – 2027-12-31
- Budget: 4 701 000 kr
- Finansiär: Vetenskapsrådet
- Bidragstyp: Projektbidrag
Etiska, juridiska och ekonomiska utmaningar med läkemedelsprissättning
För närvarande har vi en stark utveckling av nya läkemedel som har stor potential att förbättra patienters hälsa. Detta innebär dock en stor utmaning för hälso- och sjukvårdens budget. Nuvarande prissättningsmodeller kan inte möta denna utmaning och det finns ett behov av att utveckla en innovativ, rättvis och hållbar prissättning av läkemedel. Syftet med forskningsprojektet är att utforska etiska, rättsliga och ekonomiska utmaningar för läkemedelsprissättning för att utveckla en etiskt, juridiskt och ekonomiskt hållbar modell för prissättning av läkemedel inom offentligt finansierade sjukvårdssystem. Å ena sidan har vi samhällets värderingar, som eftersträvar att så många som möjligt av de som har behov av läkemedel ska få tillgång till dem även om de inte kan betala för läkemedlen själva. Det ställer krav i form av rättvis fördelning av läkemedel. Å andra sidan har vi en marknadsaktör, läkemedelsbolagen, som bedriver sin verksamhet på en marknad som eftersträvar vinstmaximering. Frågan är hur dessa svårförenliga krav ska balanseras i en prissättningsmodell på ett etiskt försvarbart och hållbart sätt.
Projektet använder normativ analys för att avgöra vilka rättvisebaserade faktorer samhället bör ta hänsyn till när det bestäms vilka priser som ska förberedas för läkemedel, såsom sjukdomars svårighetsgrad, sällsynthet och behandlingars effekter på andra, exempelvis släktningar. Läkemedelsföretagens etiska ansvar granskas också. Detta resulterar i prissättningsmodeller som bedöms juridiskt genom att undersöka i vilken utsträckning de är förenliga med gällande konventioner och lagar och även ekonomiskt genom att undersöka hur modellerna påverkar läkemedelsbolagens incitament för att utveckla nya läkemedel och fördelningen av alternativkostnaden av att betala ett visst pris för ett läkemedel. Med tanke på utmaningarna med läkemedelsprissättning för hälso- och sjukvårdssystemens resurshållbarhet tar projektet upp en alltmer akut samhällsfråga.
Samarbetsparter
- Linköpings universitet, Sverige
- Göteborgs universitet, Sverige
Personer från CRB i projektet
Niklas Juth
Professor i medicinsk etik och verksamhetsföreträdare vid CRB. Han forskar i medicinsk etik, bl.a. om prioriteringar och tvångsvård. Han är ordförande i Region Uppsalas etikråd.
