Verksamhetsberättelser

Här kan du läsa och ladda ned verksamhetsberättelser från Nationellt centrum för kvinnofrid i pdf-format. Verksamhetsberättelserna är sorterade kronologiskt, med den senast publicerade först i listan.

Verksamhetsberättelse 2023

Under 2023 fick Nationellt centrum för kvinnofrid en styrelse för att upprätthålla och främja verksamhetens höga kvalitet. Ordförande för styrelsen är Anders Hagfeldt, rektor vid Uppsala universitet. NCK öppnade två nya stödtelefoner för våldsutsatta: Stödlinjen för män och Stödlinjen för transpersoner. Det EU-finansierade utbildning- och forskningsprojektet VIPROM, Victim protection in medicine, startade. VIPROM är ett EU-samarbete mellan Sverige, Grekland, Italien, Österrike och Tyskland. Syftet med projektet är att ta fram utbildningsprogram om våld i nära relation och sexuellt våld. Kvinnofridskonferensen 2023 genomfördes med temat Arbete mot våld – kunskap, erfarenheter och metoder. Konferensen arrangerades av 25 myndigheter som tillsammans utgör Nationell myndighetssamverkan och kunskapslyft för kvinnofrid. 600 yrkesverksamma deltog från hela Sverige.

NCK:s verksamhetsberättelse 2023 (pdf) Pdf, 4 MB.

Under 2022 stärkte Nationellt centrum för kvinnofrid sin forskningsprofil med fler forskare och centrumet fick en ny föreståndare. Den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen besvarade under året 44 678 samtal, vilket i snitt är 122 samtal per dygn och det näst högsta antalet besvarade samtal någonsin. För att förbättra stödet och tillgängligheten för våldsutsatta, anhöriga och yrkesverksamma, har Kvinnofridslinjen fått en ny webbplats, kvinnofridslinjen.se. Ett nytt webbstöd för lärosäten har lanserats för att underlätta arbetet för lärare vid universitet och högskolor med att implementera högskoleförordningens examensmål om mäns våld mot kvinnor i Sveriges arbete mot våld.

NCK:s verksamhetsberättelse 2022 (pdf) Pdf, 2 MB.

Webbkursen om våld nådde under 2021 över 100 000 användare. Den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen besvarade under året 42 498 samtal. Det motsvarar 116 samtal per dygn vilket är en kraftig ökning sedan starten. För att förbättra stödet och tillgängligheten, har informationen om Kvinnofridslinjen intensifierat och finns nu på 32 språk samt punktskrift och teckenspråk. I juli 2021 ändrades högskolelagen och Sveriges lärosäten fick ett lagstiftat uppdrag att främja livslångt lärande. NCK ger sedan många år tillbaka kurser som syftar till att utveckla yrkesverksammas kunskap och kompetens i linje med lagen. Även 2021 års arbete påverkades av pandemin varvid utbildningar och konferenser bedrevs digitalt och arbetet fortsattes ske på distans.

NCK:s verksamhetsberättelse 2021 (pdf) Pdf, 8 MB.

2020 års arbete på Nationellt centrum för kvinnofrid har starkt präglats av pandemin. I mars beslutades att all utbildning skulle bedrivas digitalt för att minska smittspridningen, seminarier blev webbinarier och en stor del av arbetet fick bedrivas på distans. Under 2020 besvarade den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen 46 723 samtal. Det motsvarar 128 samtal per dygn och är en ökning med tio procent sedan förra året. Totalt gick 1 345 personer NCK:s universitetskurser. På vårterminen gavs för första gången en kurs på avancerad nivå med inriktning på särskild sårbarhet.

NCK:s verksamhetsberättelse 2020 (pdf) Pdf, 2 MB.

Under året har landets första högskolepedagogiska kurs rörande mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer getts vid NCK. Totalt har 85 universitets- och högskolelärare och programansvariga lärare utbildats. Tre helt nya universitetsutbildningar har skapats och getts på NCK under året. Även en ny universitetskurs på avancerad nivå har utvecklats. Webbkursen om våld har sedan starten hösten 2016 nått drygt 49 000 användare. Den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen besvarade under året fler samtal än någonsin tidigare, 42 405 samtal.

NCK:s verksamhetsberättelse 2019 (pdf) Pdf, 1 MB.

NCK har under 2018 haft stort fokus på utbildning. I juli trädde en förordning om ändring i högskoleförordningen i kraft som ställer krav på studenter att de ska ha kunskap om mäns våld mot kvinnor för att få sin examen på en rad utbildningsprogram. Inom ramen för ett regeringsuppdrag utvecklade NCK under året en modellkurs för universitetslärare på de program som berörs. NCK har vidare reviderat läroboken "Våldsutsatta kvinnor – samhällets ansvar" (Studentlitteratur) samt lanserat nya webbstödet för vården.

NCK:s verksamhetsberättelse 2018 (pdf) Pdf, 1 MB.

I maj 2017 presenterade NCK Uppsalamodellen som sammanfattade 20 års arbete inom Region Uppsala med att utveckla omhändertagandet av våldsutsatta kvinnor. Under hösten sammanställdes en bok med anonymiserade citat från kvinnor som ringt stödtelefonen Kvinnofridslinjen. Citaten lästes även vid ett lunchprogram på Uppsala stadsteater 25 november. I december uppmärksammades sedan att stödtelefonen nu funnits i 10 år.

NCK:s verksamhetsberättelse 2017 (pdf) Pdf, 2 MB.

I mars 2016 presenterade NCK rapporten ”Våld mot äldre kvinnor – en kunskaps- och forskningsöversikt” som fick stor uppmärksamhet i media. I september lanserades webbkurs om våld som snabbt lockade flera tusen kursdeltagare. Rekordmånga sökte också till NCK:s universitetsutbildningar under hösten, i synnerhet till den tvärprofessionella kursen för yrkesverksamma. Antalet samtal till den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen var fortsatt stort under året, totalt besvarade linjen 31 237 samtal. Stödtelefonen spreds dessutom till fler, och stod som modell för finska Nollinjen.

NCK:s verksamhetsberättelse 2016 (pdf) Pdf, 4 MB.

Under 2015 passerade Kvinnofridslinjen rekordgränsen på 30 000 samtal redan i början av december. I april redovisades regeringsuppdraget att utveckla den nationella stödtelefonen och i september fyllde NCK:s kunskapsbank fem år. Under hösten kom även jämställdhetsminister Åsa Regnér på besök.

NCK:s verksamhetsberättelse 2015 (pdf) Pdf, 832 kB.

Under 2014 presenterades den första basrapporten i NCK:s nationella prevalensstudie Våld och hälsa. NCK:s kunskapsbank utvecklades med ett nationellt webbstöd för att underlätta kommuners arbete mot våld. I december avslutades det fyråriga regeringsuppdraget att metodutveckla och kvalitetssäkra Kvinnofridslinjen. NCK utvecklade även en utbildarkurs för personal inom hälso- och sjukvården, och läroboken "Våldsutsatta kvinnor – samhällets ansvar" reviderades och kom ut i en tredje upplaga.

NCK:s verksamhetsberättelse 2014 (pdf) Pdf, 2 MB.

I juni 2013 presenterades den nya rapporten Våld mot kvinnor med funktionshinder vid ett seminarium i Uppsala. Under 2013 hölls även för första gången den halvårslånga tvärprofessionella kursen för yrkesverksamma två gånger.

NCK:s verksamhetsberättelse 2013 (pdf Pdf, 967 kB.

Under 2012 arbetade NCK med två regeringsuppdrag. Ett handlade om att utvärdera utbildningsinsatser om mäns våld mot kvinnor (U2011/5671/JÄM). Det andra om att utveckla Kvinnofridslinjen (U2011/3939/JÄM). NCK utvecklade även en särskild kurs för att utbilda fler utbildare inom kunskapsområdet mäns våld mot kvinnor. Den allra första kullen examinerades i början av 2012. Under året fyllde Kvinnofridslinjen 5 år.

NCK:s verksamhetsberättelse 2012 (pdf) Pdf, 661 kB.

Regeringsuppdraget Att ta fram och sprida handledning för hälso- och sjukvården som stöd till flickor och unga kvinnor som drabbas av hedersproblematik (IJ2010/960/JÄM) slutredovisades 30 juni i form av rapporten ”Att möta patienter som söker för oro kring oskuld och heder”. Vid Bok och Bibliotek i Göteborg presenterades NCK:s två serienoveller om sexuella övergrepp, ”Första helgen i juni” och ”Världens sämsta sommar” på mässans seriescen. NCK inrättade under året även ett vetenskapligt råd.

NCK:s verksamhetsberättelse 2011 (pdf) Pdf, 3 MB.

Under 2010 har NCK:s verksamhet i hög grad präglats av arbetet med tre regeringsuppdrag från Handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer (Skr 2007/08:39). En kunskaps- och forskningsöversikt om hedersrelaterat våld och förtryck och en forskningsöversikt om kvinnlig omskärelse/könsstympning publicerades. En utbildningsfilm om våld i samkönade relationer, ”Blott du mig älskar”, och ett därtill hörande pedagogiskt material producerades och NCK:s webbaserade kunskapsbank invigdes.

NCK:s verksamhetsberättelse 2010 (pdf) Pdf, 1 MB.

Under 2009 påbörjades implementeringen av det nationella handlingsprogrammet för hälso- och sjukvårdens omhändertagande av offer för sexuella övergrepp. En handbok, en tydlig guide med checklistor och en förbättrad spårsäkringssats ska leda till att hälso- och sjukvårdens insatser för patienter som har utsatts för sexuella övergrepp förbättras. En kunskaps- och forskningsöversikt om våld i samkönade relationer publicerades.

NCK:s verksamhetsberättelse 2009 (pdf) Pdf, 2 MB.

Nationellt centrum för kvinnofrid arbetade under 2008 vidare med sin uppbyggnad som det nationella kunskapscentrumet för ämnet mäns våld mot kvinnor, och regeringen utökade också centrumets uppdrag till att omfatta även våld i samkönade relationer och våld och förtryck i hederns namn. Vid slutet 2008 var 60 personer knutna till NCK.

NCK:s verksamhetsberättelse 2008 (pdf) Pdf, 4 MB.

NCK inrättades formellt som nationellt kunskapscentrum i oktober 2006, och år 2007 var därför centrets första hela verksamhetsår. Verksamheten vid NCK expanderade kraftigt under året och personalstyrkan växte från 16 till 42 anställda. NCK utarbetade också ett nationellt program för omhändertagande av offer för sexualbrott inom hälso- och sjukvården. Det resulterade i en handbok och guide som är praktiskt användbar inom vårdkedjan i hela landet. Den 4 december 2007 öppnade NCK Kvinnofridslinjen, en nationell stödtelefon för våldsutsatta kvinnor och deras närstående.

NCK:s verksamhetsberättelse 2007 (pdf) Pdf, 909 kB.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin