Symposium: Quo vadis, America? part 2

  • Datum: 9 juni 2025, kl. 13.00–17.00
  • Plats: Eva Netzelius-salen, Blåsenhus
  • Typ: Seminarium
  • Webbsida
  • Arrangör: Svenska institutet för nordamerikastudier (SINAS)
  • Kontaktperson: Dag Blanck
  • Forskningsutmaning: Demokrati
Amerikansk flagga i motljus

USA genomgår just nu stora förändringar. Vart är landets demokrati, samhälle och internationella relationer på väg? Välkommen till ett symposium arrangerat av Svenska institutet för nordamerikastiudier (SINAS), med experter från USA och Europa.

13.00 Välkommen – Dag Blanck, professor och föreståndare för SINAS

13.10 Inledande anmärkningar – Dan Balz

13.40 Bensträckare

13.50 Panel I – Jessica Gienow-Hecht, Fredrik Logevall, Erik Åsard. Moderator Saniya Lee Ghanoui

15.10 Kaffepaus

15.40 Panel II – Dan Balz, Emma Ricknell, Amy Walter. Moderator Karin Henriksson

16.50 Avslutande anmärkningar – Dag Blanck

Dan Balz, chefskorrespondent, Washington Post

Jessica Gienow-Hecht, professor i historia, John F Kennedy Institute, Freie Universität Berlin

Fredrik Logevall, professor i historia och internationella relationer, Kennedy School of Government, Harvard University

Emma Ricknell, lektor i statsvetenskap, Linnéuniversitetet

Amy Walter, chefredaktör och ansvarig utgivare, Cook Political Report

Erik Åsard, professor emeritus, Svenska institutet för nordmerikastudier, Uppsala universitet

Saniya Lee Ghanoui, biträdande professor i historia, University of Texas–El Paso

Karin Henriksson, journalist och författare bosatt i Washington, D.C.

USA genomgår just nu stora förändringar då Trumpadministrationen försöker omstöpa det amerikanska samhället och hur landet relaterar till omvärlden. Sedan Trump tillträdde har en mängd verkställande beslut påverkat stora delar av samhället. Myndigheter har lagts ned, tusentals människor har avskedats, utvisningar pågår, universitet och forskningsinstitut har förlorat finansiering, rättsliga åtgärder har vidtagits mot media, tullar har införts och allierade har hotats.

I juni 2024, några månader innan presidentvalet, sammankallade Svenska institutet för nordamerikastudier (SINAS) en grupp akademiker och politiska analytiker från USA och Sverige för att under rubriken ”Quo vadis, America?” diskutera vart USA var på väg. Med tanke på allt som har hänt sedan dess är det dags att ställa frågan på nytt. För många av oss som observerar USA på avstånd tycks de senaste händelserna sakna motstycke och framtiden är oviss.

Därför samlar SINAS återigen en grupp framstående amerikanska och europeiska forskare och analytiker för ”Quo vadis, America? part 2”. Symposiet kommer att kretsa kring hur man ska förstå vad som händer i USA just nu och vart landet är på väg, såväl inrikes som internationellt. Är den amerikanska demokratin i fara? Är världsordningen på väg att förändras i grunden?

Dan Balz

Dan Balz är chefskorrespondent på Washington Post med fokus på inrikespolitik, presidentskapet och kongressen. Han började på Washington Post 1978 och har ägnat hela sin karriär åt politisk bevakning som reporter eller redaktör. Balz är en återkommande panellist i PBS-programmet ”Washington Week” och har medverkat i flera tv-program. Han har tilldelats en mängd priser för sin journalistiska gärning och har skrivit flera böcker, däribland The Battle for America 2008: The Story of an Extraordinary Election (2009) och Collision 2012: Obama vs. Romney and the Future of Elections in America (2013).

Jessica Gienow-Hecth

Jessica Gienow-Hecht är professor i historia och föreståndare för historiska institutionen vid Freie Universitäts John F. Kennedy Institute for North American Studies i Berlin. Hon studerar internationell och global historia med ett särskilt fokus på Nordamerika, och undersöker samspelet mellan kulturell projektion och interaktion samt skapandet av geopolitisk legitimitet och inflytande. Gienow-Hecht har publicerat över ett dussin böcker och ett flertal artiklar, däribland Visions of Humanity: Historical Cultural Practices since 1850 (2023), Nation Branding in Modern History (2018) och Sound Diplomacy: Music, Emotions, and Politics in Transatlantic Relations, 1850–1920 (2009). Hon är en flitigt anlitad USA-kommentator i tyska medier.

Fredrik Logevall

Fredrik Logevall är professor i historia och internationella relationer vid Harvarduniversitetets John F. Kennedy School of Government. Han är specialiserad på amerikansk utrikespolitik och modern internationell historia, och är författare till eller redaktör för tio böcker, nu senast JFK: Coming of Age in the American Century, 1917–1956 (2020). Hans bok Embers of War: The Fall of an Empire and the Making of America’s Vietnam (2012) tilldelades 2013 års Pulitzerpris för historia och 2013 års Francis Parkman-pris. Sedan 2024 är Logevall gästprofessor på deltid vid SINAS.

Emma Ricknell

Emma Ricknell är lektor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö. Hon forskar om politik och media och är en del av Linnéuniversitetets Research Group on Political Behavior, Opinion and Parties samt redaktör i det pågående bokprojektet Vardagens demokrati – att bygga motståndskraft mot polarisering och radikalisering. Ricknells publikationer innefattar ”Capital Punishment in the Midwest: Liberal Struggles, Race, and Legacy" (2025), Death Penalty in Decline: Brakes and Accelerators in U.S. State Legislatures (2021), och ”Freedom of expression and alternatives for Internet governance: prospects and pitfalls” (2020).

Amy Walter

Amy Walter är chefredaktör och ansvarig utgivare för Cook Political Report där hon analyserar frågor, trender och händelser som formar det politiska landskapet i USA. Hon har varit verksam vid University of Chicagos Institute of Politics och är en återkommande gäst i PBS NewsHour, där hon levererar politiska analyser i det populära ”Politics Monday”-segmentet. Walter bidrar regelbundet till PBS:s val- och kongressbevakning och är söndagspanellist i NBC:s Meet the Press och CNN:s Inside Politics. Hon korades till en av Washingtons mäktigaste kvinnor 2021 och 2023.

Erik Åsard

Erik Åsard är professor emeritus i nordamerikastudier vid Uppsala universitet. Han är en av Sveriges ledande experter på amerikansk politik och har publicerat över ett dussin böcker och otaliga artiklar om amerikansk och svensk politik. Han har skrivit böcker om Hillary Clinton, konspirationsteorier, svenska och amerikanska politiska kulturer, hoten mot demokratin i Europa och USA, amerikanska influenser i Sverige samt politisk retorik. Åsard är en flitig gäst i svenska medier och var grundare av och mångårig föreståndare för SINAS.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin