Svenska institutet för nordamerikastudier (SINAS)

Svenska institutet för nordamerikastudier bedriver forskning och främjar studiet av Nordamerika. Ett centralt fokus hos SINAS är att utforska den amerikanska kulturens och samhällets globala relevans.

Om oss

Svenska institutet för nordamerikastudier (SINAS) bedriver forskning, ger kurser och främjar studiet av Nordamerika. Institutet, som är det enda av sitt slag i Sverige, grundades 1985 och nu utgör en avdelning inom Engelska institutionen.

Ett centralt fokus hos SINAS är att utforska den amerikanska kulturens och samhällets globala relevans. Vi undersöker betydelsen av amerikansk kultur från en rad olika perspektiv, inklusive migrationshistoria, amerikanska influenser på världen, filmhistoria och populärkultur.

SINAS anordnar regelbundet seminarier, konferenser och symposier inom fältet nordamerikastudier. Vi utgör också en resurs för andra medarbetare vid Uppsala universitet som intresserar sig för Nordamerika inom utbildningsvetenskap, humaniora, juridik, samhällsvetenskap och teologi.

Forskningsprofil: Att förstå svensk-amerikanska relationer

Under 2000-talets första decennier har det svenska intresset för USA intensifierats. Ett ökande antal kontakter inom affärs- och nöjesvärlden, i akademiska sammanhang och i termer av social aspekter och politik har knutit länderna nära varandra. Trots detta är den svenska och amerikanska förståelsen av varandra partiell, ofta baserad på stereotyper och snabb medierapportering. Viktiga dimensioner av de två länderna och deras relationer förblir missförstådda, till skada för politik, industri och kultur. När de globala politiska och kulturella konfigurationerna förändras är det därför viktigare än någonsin att förstå hela komplexiteten i de svensk-amerikanska relationerna.

SINAS har lanserat ett nytt program i svensk-amerikanska relationer för att råda bot på detta problem och bättre förstå hur länderna förhåller sig till varandra. Detta kräver ett brett förhållningssätt med expertis och insikter i de kulturella, sociala och politiska kopplingarna mellan Sverige och USA bestående av utbildning, forskning och offentlig uppsökande verksamhet.

Som Sveriges enda akademiska institution som ägnar sig åt studier av och undervisning om USA, är SINAS en idealisk plattform för detta program. Arbetet leds av Dag Blanck, professor i nordamerikanska studier och föreståndare för SINAS, och docent i nordamerikanska studier och universitetslektor vid SINAS, Adam Hjorthén.

Även om programmet bygger på befintligt arbete vid Uppsala universitet och på andra håll, strävar programmet efter att förnya området genom att sammanföra forskare från olika discipliner i nya kombinationer. Det gör det möjligt att ställa nya frågor och ta fram nya svar om arten av svensk-amerikanska interaktioner. Detta arbete har redan påbörjats genom skapandet av ett internationellt forskningsnätverk och genom workshops, konferenser och publikationer sponsrade av SINAS.

Den era som mest omedelbart kommer i åtanke när man tänker på de svensk-amerikanska relationerna är massinvandringen av över en miljon svenskar till USA under 1800-talet och början av 1900-talet. Minnen från migrationen fortsätter att påverka kontakter mellan länderna, influerade av Karl-Oskars och Kristinas berättelser från Vilhelm Mobergs romaner Utvandrarna eller, på senare tid, från utvandrarnas liv i Ola Larsmos Swede Hollow.

Under de senaste åren har forskare brutit ny mark och utökat fältet för att undersöka de många sammanflödespunkterna mellan länderna. Migration kommer alltid att vara en viktig dimension av svensk-amerikanska relationer, men nu rör historien om hur Sverige och USA har förhållit sig till varandra även mat, kultur, mode, sport, musik, film, litteratur, teater, konst, klimat politik, digital teknik och sociala medier. Den handlar om turism- och resebranschen, som efter 1945 har bidragit väsentligt till spridningen av idéer, kultur och kunskap mellan länderna. Även om dessa områden är välkända för många i Sverige och USA baseras det ofta på individuella erfarenheter, snabba medierapporteringar, sociala medier eller Google-sökningar.

Programmet vid SINAS erbjuder ett centrum för ny forskning och avancerad inlärning till nytta för många delar av samhället. Den syftar till att vara en samlande kraft för alla som är intresserade av historiska och samtida kontakter mellan Sverige och USA. Många av dessa intressen har samlats i ett SINAS-nätverk av forskare som är intresserade av vad vi kallar Swedish-American Borderlands.

I USA-kunskap (American studies) finns en A- och en B-kurs om vardera 30 hp. Kursernas delar kan läsas som separata kurser om 7,5 hp vardera och ett par av dessa ges även som distanskurser. Från höstterminen 2022 ges även två kurser i USA-kunskap på avancerad nivå.

Ämnet USA-kunskap är ett s.k. biområde. Det går alltså inte att ta ut en examen i ämnet, men kurserna kan utgör ett biämne i en annan examen.

Grundnivå

Avancerad nivå

Samverkan är en viktig del av SINAS arbete. Vi samarbetar med olika organisationer och institutioner i Sverige, de övriga nordiska länderna och i USA.

Vi föreläser för olika grupper och organisationer i Sverige och är ofta representerade i media, bland annat i Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Sveriges Radio.

SINAS samarbetar också med organisationer och institutioner i USA, bland annat Swenson Swedish Immigration Center vid Augustana College i Illinois.

Vi är medlemmar i Swedish Association for American Studies, Nordic Association for American Studies, European Association for American Studies och American Studies Network.

Anställda och affilierade forskare

Anställda

Affilierade forskare

Kommande evenemang

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin