Vår forskning
Läkemedelsepidemiologin växte fram som forskningsämne i början av 60-talet efter biverkningskatastrofen kring läkemedlet talidomid (Neurosedyn) och larmrapporter kring kvalitetsbrister och höga kostnader för läkemedel inom hälso- och sjukvården.
Sedan dess har det skett en snabb utveckling. Idag omfattar ämnet såväl analyser av hur läkemedel förskrivs och används som studier av nytta och biverkningar med läkemedelsbehandlingen. Med allt mer avancerade läkemedel som studerats på allt färre personer när de kommer ut på marknaden, en ökande läkemedelsanvändning och ett ökat fokus på hållbar läkemedelsanvändning socialt, ekonomiskt och ekologiskt, är läkemedelsepidemiologi ett forskningsområde i snabb expansion. Mer om läkemedelsepidemiologi och dess framtid kan du läsa i ett temanummer av SVEPET (2019 nr 4) och artikeln Intriguing Future of Pharmacoepidemiology (National Library of Medicine).
Våra forskningsområden
Följsamhet till läkemedel
Vår forskning handlar om hur följsamheten till läkemedel ser ut vid olika sjukdomar, vilka faktorer som påverkar följsamheten, samt hur man kan förbättra följsamheten, bland annat med digitala lösningar.
Kardiovaskulära sjukdomar och diabetes
Vår forskning om hjärtkärlsjukdomar och diabetes fokuserar på hur läkemedel förskrivs och används. Syftet är att förbättra läkemedelsanvändningen så att färre drabbas av förtida död och nedsatt livskvalitet.
Läkemedel i miljön
Läkemedel i miljön kan påverka fiskar och vattenlevande djur och därmed hela ekosystem. Vår forskargrupp är engagerad i forskning kring hur man analyserar och förebygger läkemedels negativa effekter på miljön.
Kontakt
- Besöksadress: BMC, Husargatan 3, A1:2, A3:3, B3:3, B3:4, C2:2, D3:3, D3:4
- Brev- och paketadress: Box 580, 751 23 Uppsala