Klinisk farmaci och Farmakoterapi

Vår forskning

I takt med mer komplicerad läkemedelsterapi och ökade läkemedelskostnader växer behovet av att säkerställa en effektiv, säker och kostnadseffektiv läkemedelsanvändning. Farmaceuter bidrar till att uppnå detta genom att arbeta tillsammans med andra professioner i vårdteam. Vår forskning syftar till att förbättra den evidensbaserade vården ur ett farmaceutiskt perspektiv.

Klinisk farmaci och farmakoterapi syftar till att utveckla och främja en rationell och ändamålsenlig användning av läkemedel. Området präglas av multiprofessionellt arbete, med patienten i fokus.

Inom vår forskningsenhet som leds av professor Elisabet Nielsen utvärderas såväl terapiområdesspecifika frågeställningar som de kliniskt farmaceutiska arbetsmetoderna, med den övergripande målsättningen att åstadkomma en optimerad läkemedelsanvändning.

Ett urval av pågående forskningsprojekt

  • Antibiotikaresistens är ett globalt problem. Infektioner orsakade av resistenta bakterier leder idag till 500 000 dödsfall årligen och med nuvarande utveckling förväntas denna siffra år 2050 ha stigit till 10 miljoner. PLATINEA är en samverkansplattform med syfte att förbättra tillgänglighet och användning av antibiotika, med 21 aktörer från myndigheter, vården, akademi och industri. Utifrån en bred och systematisk behovsinventering utförs optimerings- och interventionsstudier för att främja en mer rationell användning av Vi leder ett av arbetspaketen inom PLATINEA, där syftet är att skapa ny kunskap kring hur dosering av befintliga antibiotika kan optimeras och individanpassas utifrån patient-, infektion- och bakterierelaterade faktorer samt kring sambandet mellan antibiotikaexponering och effekt, resistensutveckling och oönskade bieffekter.

 

  • Många läkemedelsbehandlingar behöver noggrann uppföljning och individanpassning. Inom precisionsmedicin används metoder för att välja en behandling som är anpassad till patientens förutsättningar och behov. I vår forskning utvecklar vi metoder som ger stöd för individanpassad läkemedelsbehandling. I samarbete med Akademiska sjukhuset har vi utvecklat och implementerat ett arbetssätt för modell-informerad precisionsdosering (MIPD). Med metoden individanpassad doseringen av läkemedel utifrån bestämning av läkemedelskoncentrationen i blodet (TDM), med syfte få god effekt av behandlingen och minska risken för läkemedelsrelaterade biverkningar. Metoden appliceras idag för AUC-styrd behandling med vankomycin. Inom ENOTTA, ett EU finansierat europeiskt multi-disciplinärt nätverk, undersöks implementeringen av MIPD för individanpassad och kostnadseffektiv behandling med nya biologiska läkemedel vid kroniskt inflammatoriska sjukdomar.

 

  • En felaktig användning av läkemedel är en av de största riskerna hos multisjuka äldre. Med ökat antal läkemedel ökar risken för läkemedelsrelaterade problem, något som uppskattas ligga bakom en av fem sjukhusinläggningar av äldre patienter. Särskilt stora är riskerna för läkemedelsproblem vid vårdens övergångar. ImpactCare: en förstärkt kedja med läkemedelsinformation över vårdgränserna, är ett projekt som syftar till att förbättra kommunikationen om läkemedel vid utskrivning från sjukhus för att öka patientsäkerheten och minska onödiga vårdskador. Projektet är ett samarbete mellan Region Uppsala, Region Västmanland, deltagare från pensionärs- och anhörigorganisationer, samt Institutionen för farmaci, och Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala Universitet.

Kontakt

  • Besöksadress: BMC, Husargatan 3, A1:2, A3:3, B3:3, B3:4, C2:2, D3:3, D3:4
  • Brev- och paketadress: Box 580, 751 23 Uppsala

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin