CARES

Konsekvent asylprövning av asylsökande som åberopar sexuell läggning och könsidentitet som asylskäl?

Beskrivning

CARES är ett forskningsprojekt som är finansierat av FORTE och löper under 2021-2025. I projektet studeras om homo, bisexuella, trans, queerflyktingar behandlas konsekvent i asylprövningen. Projektledare är Thomas Wimark.

Asylskäl på grund av sexuell läggning eller könsidentitet (HBTQI) skiljer ut sig från många andra typer av skäl. HBTQI skäl är en distinkt subgrupp genom att de ofta relaterar till inre processer snarare än yttre skeenden. I bedömningen av dessa asylskäl bedöms därför inte bara trovärdigheten gällande en persons handlingar, utan även hens sexuella läggning och identitet. Sådana utredningar kan vara integritetskränkande och traumatiserande och har bäring på deras mentala (o)hälsa. Det saknas idag tillräcklig kunskap om dessa trovärdighetsbedömningar då den kunskap som är tillgänglig baseras på icke-slumpmässiga urval och därmed inte är generaliserbar.

I projektet analyserar vi ett slumpmässigt urval av asylbeslut, granskar asylbeslutens innehåll och utforskar hur asylprövningen av HBTQI-skäl kan förbättras för subgruppen HBTQI-personer med distinkta risk- och skyddsbehov. Genom det slumpmässiga urvalet av beslut kommer vi att kvantitativt studera hur sannolikheten att bli beviljad asyl varierar mellan olika asylskäl och vilka faktorer som påverkar beviljandegrad. Genom kvalitativa metoder kommer vi studera vilka normer och värderingar som ligger till grund för de skriftliga besluten. Slutligen diskuterar vi preventiva ”best practices” när det gäller HBTQI-flyktingars möjligheter att beskriva känsliga omständigheter inom ramen för asylprocessen.

Kunskapen i det här projektet kommer att ge insikt i hur HBTQI-personer kan behandlas på ett rättssäkert och transparent sätt i asylprövningen, två nyckelfaktorer för deras mentala hälsa. Tvetydigheter i form av förutfattade meningar om hur HBTQI-personer agerar och skapar sina identiteter samt vad som kan utgöra grund för ett skyddsbehov kommer att identifieras. Detta kommer att säkerställa en mindre traumatiskt och integritetskränkande asylprocess.

Vi har en referensgrupp som träffas en till två gånger per år.Gruppen diskuterar projektets fortskridande och ger återkoppling på forskningsdesign och -resultat. Referensgruppen ger även rekommendationer för hur resultat kan spridas.

Referensgruppen består av:

  • Silas Aliki, advokat, Folkets juristbyrå
  • Ann-Christin Cederborg, Professor, Stockholms universitet
  • Anna Lindblad, biträdande rättschef, Migrationsverket
  • Joakim Lundqvist, biträdande jurist, Folkets juristbyrå
  • Alexandra Politidis Palm, jurist, RFSL Ungdom/Newcomers youth
  • Siri Sandin, jurist, Asylrättscentrum
  • Tidigare medlemmar:
  • Johannes Björhn, jurist, Asylrättscentrum

Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin