Stor uppslutning och engagerande diskussioner på årets matematikalumnevent om AI

Mingel utanför Siegbahnsalen.

Alumnevent bygger kontakt mellan institutionen och tidigare studenter, något som berikar både alumner, forskare och nuvarande studenter. Foto: Jörgen Hellberg

Matematiska institutionens alumnevent har snabbt etablerat sig som en uppskattad plattform för nätverkande och ömsesidigt utbyte. Årets tema, artificiell intelligens, lockade över 120 deltagare – alumner, studenter och forskare – till en dag fylld av insiktsfulla föreläsningar, engagerande diskussioner och värdefulla möten.

Panelen ses diskutera. Ulf lyssnar på Djalal.

Eventets talare tillika paneldeltagare vid den avslutande diskussionen, från vänster: Måns Thulin (AI-konsult), Sara Hamis (forskare vid institutionen för informationsteknologi), Ulf Danielsson (professor vid institutionen för fysik och astronomi), Anders Karlsson (professor vid matematiska institutionen) och Djalal Mirmohades (chef för forskning och AI på Tzeract). Foto: Marie Chajara Svensson

Den 7 november samlades över 120 deltagare till matematiska institutionens andra alumnevent, som liksom förra årets hade temat artificiell intelligens. Intresset var stort redan i förväg – hela 170 personer anmälde sig, vilket lämnade flera på väntelista. Genom att inleda och avsluta programmet i Siegbahnsalen och att några uteblev kunde till slut alla som dök upp få plats.

Eventet bjöd på ett fullspäckat program med föredrag av forskare och alumner, följt av en avslutande paneldiskussion som engagerade både paneldeltagarna och publiken. Bland de som deltog fanns cirka 60 alumner verksamma i olika branscher, 20 studenter samt ett 40-tal forskare och lärare från matematik, IT och fysik.

Föredragen handlade om de matematiska grunderna bakom AI och gav exempel på hur det används och på dess interdisciplinära möjligheter. Flera av talarna lyfte budskapet om att AI inte är intelligent. En av dem, Måns Thulin, konsult inom AI, konstaterade att det inte är något annat än ”överanpassade regressionsmodeller”. Under den avslutande paneldiskussionen fanns det olika uppfattningar både inom panelen och bland publiken om AI kan, eller kommer kunna, ge prov på intelligens eller något som skulle kunna sägas likna det.

Deltagarnas röster efteråt

Med ett genomsnittligt betyg på 4,4 av 5 i utvärderingsenkäten som besvarades av över en tredjedel av deltagarna så antar vi att de flesta hade stor behållning av att vara med, något vi är jätteglada för.

Det är förstås omöjligt att täcka in alla aspekter på AI på en eftermiddag och trots gemensam matematikbakgrund så fanns stor spridning i kunskapen om AI. Bland inkomna synpunkter och önskemål fanns önskan om att få höra vad juridiska och statsvetenskapliga institutionen har att säga om AI, lite djupare nivå, ”nördigare”, och fler positiva exempel på allt coolt som ändå händer där ute med hjälp av AI och vad som förväntas komma framöver. Eller som en deltagare uttryckte det ”Nu när vi vet att vi inte kommer att utrotas av AI skulle det vara intressant att höra om områden som är väl lämpade för att effektiviseras av AI i dagsläget, liksom ”near misses”, det vill säga områden som skulle kunna gynnas, men som inte gör det.”

Joachim Kaihola, ledare inom bank och finans
”Det var kul att träffa gamla och nya bekantskaper och att se Ångströmlaboratoriet och den miljö som matematiska institutionen verkar i nu för tiden. Inom bank och finans har vi under lång tid jobbat med AI och automatisering. Kreditgivning samt anti-bedrägeri genom maskininlärning är exempel på områden där AI används idag och stora investeringar i fler AI-tillämpningar kommer att ske under många år framöver.”

Anna Knutson Savelid, gymnasielärare från Kalix
”Eftersom jag bor 1000km bort var det ett perfekt datum - dagen innan Hjärndagen i Stockholm. Det här eventet fyllde mig verkligen med glädje! Jag blev så inspirerad – detta är viktigt och något jag som lärare måste sätta mig in i. Jag är både matte- och psykologilärare, och anser att vi behöver få in undervisning om AI ur fler perspektiv i skolan. Jag kommer att läsa en AI-kurs under vårterminen och ser fram emot att få sprida kunskap och väcka diskussion bland mina elever."

Jie Wang, masterstudent i matematik
"Det var fascinerande att se hur olika deltagare förhåller sig till AI – från de som redan använder det dagligen till de som är mer försiktiga. Diskussionerna var både tankeväckande och inspirerande. Jag är en av dem som aktivt använder AI, både i mina studier och i mitt dagliga liv. Min nuvarande erfarenhet visar att det finns många positiva aspekter av AI, och jag är personligen mycket intresserad av detta område. Jag studerar för närvarande "Computer Intensive Statistics and Applications" och är särskilt intresserad av tillämpningar av AI inom datavetenskap, prediktiv modellering, neurala-nätverk och mycket mer."

Nästa års event

Positiv respons och värdefulla synpunkter har gett oss inspiration att utveckla konceptet vidare. Temat för nästa års alumnevent är ännu inte bestämt, men vi kan utlova att det blir något annat än AI denna gång och att vi kommer att välja från de förslag vi har fått in.

Av årets deltagare svarade många att de var intresserade av att gå på fler AI-event anordnade av UU det kommande året. För att spinna vidare på detta behov och intresse som många har kring AI undersöker vi möjligheten att få till ett gemensamt event tillsammans med andra institutioner. Gärna ett heldagsevent så vi kan få in både bredd och djup. Detta blir i så fall utöver vårt eget alumnevent.

Stort tack till alla som deltog i event – vi ser fram emot att välkomna er och alla våra övriga alumner tillbaka nästa höst för ännu en dag fylld av inspiration, lärande och möten!

Vinnare av en bok om AI bland de som svarade på vår utvärdering blev Joachim, Anna, Jie, Richard och Felicia.

 

Länkar

Se programmet för alumneventet

Är du alumn? – Gå med i vår alumngrupp på LinkedIn och/eller skriv upp dig på e-postlistan för notis om kommande alumnevent.

Studentföreningen Möbius firar 40-årsjubileum i år och välkomnar alla studenter och alumner till deras jubileumsgasque den 7 december

Välkommen att delta på övriga matematikevent som du hittar i matematiska institutionens kalendarium

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin