Karriär för matematiker
Bra arbetsmarknad och framtidsprognos
Det är liten konkurrens om jobben för matematiker och prognoser pekar på att kunskaper i matematik kommer att behövas ännu mer i framtiden, inte minst på grund av den explosionsartade framväxten av artificiell intelligens, maskininlärning och stora datamängder.
Fackförbundet SACO:s arbetsmarknadsprognos
Fackförbundet Naturvetarnas webbsida om arbetsmarknad
Hög lön
Valet av yrke bestäms naturligtvis av flera parametrar, varav lönen kan vara en. Matematiker är ett högavlönat yrke. Om man tittar på SCB:s lönestatistik för olika yrkesgrupper så är det bara direktörer, läkare, trafikledare, ministrar, diplomater, en del chefer och olika finansiella handlare som har högre lön.
Följande statistik är hämtad från SCB (Statistiska Centralbyrån) och avser månadslön före skatt (uppgifterna är hämtade 2025).
Matematiker, aktuarier: 69 900 SEK
Finansanalytiker och investeringsrådgivare m.fl.: 68 500 SEK
Statistiker: 49 500 SEK
Professorer: 73 900 SEK (genomsnitt för alla professorer i Sverige)
Att jämföra med:
IT-säkerhetsspecialister: 51 800 SEK
Systemanalytiker och IT-arkitekter, etc.: 55 100 SEK
Mjukvaru- och systemutvecklare m.fl.: 52 800 SEK
Fysiker och astronomer: 49 700 SEK
Kemister: 50 500 SEK
Mer lönestatistik hittar du på SCB.
Många vägar att gå
Vanliga matematikeryrken
De flesta studenter som tar kandidatexamen i matematik i Uppsala läser vidare på något masterprogram. En kandidatexamen i matematik ger behörighet till ett stort antal masterprogram, både i Sverige och i övriga Europa. Majoriteten av dem som tar en masterexamen i matematik väljer att jobba utanför akademin, medan en mindre andel fortsätter till doktorandstudier och satsar på en forskarkarriär.
Bland dem som väljer arbetsmarknaden utanför universitetet är det vanligaste yrkena aktuarie och data scientist. Vidare arbetar många som olika typer av analytiker, t.ex. finansanalytiker, riskanalytiker, kvantitativ riskanalytiker, dataanalytiker, business analyst, technical business analyst. Det finns även många som arbetar med signalbehandling, systemutveckling, statistik och biostatistik.
Se lista över yrkestitlar för våra alumner
Vanliga branscher och områden
Merparten av våra tidigare studenter (alumner) jobbar inom något av följande områden:
- Finans
- Försäkring
- Data/IT
- Medicin och hälsa
- Handel och marknadsföring
- Säkerhet och försvar
- Utbildning
- Akademi/Forskning
- Teknikindustri
- Spelbolag
De jobbar inom organisationer som Länsförsäkringar, SPP, SDS Life Science, Uppsala Monitoring Centre, Swedbank, SEB, Handelsbanken, Statistiska centralbyrån, Uppsala Clinical Research, Regionalt cancercentrum, Combient Mix, Svensk Exportkredit, Max Matthiessen Group, Ray Search Laboratories, Qliro, Anticimex, Zettle (PayPal) och många andra.
Om du har avklarat en kurs i matematik hos oss så är du en alumn och därmed välkommen att gå med i LinkedIn-gruppen "Uppsala University's Math Alumni" där du kan se vart de andra gruppmedlemmarna jobbar.
Se filmen där tre av våra alumner berättar lite om sina jobb (Youtube)