Forskningsamverkan och kompetenscentrum
För oss är samverkan och samarbete inom forskning en central och avgörande komponent för vår forskning. Samverkan driver vår forskning framåt och fungerar som en katalysator för nyskapande och framgång inom våra olika forskningsgrenar.
Engagemang i kompetenscentrum och centrumbildningar är ett bra alternativ för företag som vill arbeta mer långsiktigt med forskning. Här är det möjligt att föreslå och driva forskningsprojekt som kräver mer fokuserade satsningar. Att engagera sig i kompetenscentrum och centrumbildningar leder till både långsiktig kunskapsuppbyggnad inom ett relevant ämnesområde och ett väl utbyggt kontaktnät.
Institutionen för materialvetenskap deltar i många kompetenscentrum, centrumbildningar, plattformar och nätverk som inbjuder till samverkan utanför akademin.
Nationella kompetenscentrum
Vid Uppsala universitet finns fem nationella kompetenscentrum, vilka fungerar som nav för särskild forskning. Två av de nationella kompetenscentrumen är knutna till institutionen för materialvetenskap.
Additive Manufacturing for the Life Sciences (AM4life)
Forskning och utveckling av nya tekniker för 3D-skrivning, bland annat komplexa strukturer för förbättrade bioprocesser, mer reproducerbara 3D-tumörmodeller och snabbare optimering av medicinering. Centrumet finansieras av Vinnova.
Additive Manufacturing for the Life Sciences competence centres webbplats (på engelska)
Solelforskningscentrum Sverige (SOLVE)
SOLVE är ett strategiskt partnerskap mellan Sveriges excellenta forskningsbas inom solel och en bred och engagerad grupp aktörer inom offentlig och privat sektor. Centrets gemensamma vision är ett brett genomslag för solel i Sverige genom smart och genomtänkt integration i städer, på mark och i energisystemet, för att bidra till hållbarhetsmålen. Centret avser också ha en tydlig roll för svenska företag i expansionen av solel både i Sverige och internationellt. Centrumet finansieras av Energimyndigheten.
Centrumbildningar och andra nätverk
Institutionen samverkar med flera olika centrumbildningar, projekt och initiativ, alla med olika syfte och storlek. Vi jobbar för att stärkta samarbeten och bättre erfarenhetsutbyte för ökad kvalitet i forskning och utbildning.
WISE
WISE är ett forskningsprogram för ett hållbarare samhälle genom forskning och teknikutveckling inom avancerad materialvetenskap. Institutionen för materialvetenskap har en lång tradition av ett nära och brett samarbete med WISE.
Initiativet för additiv tillverkning vid Ångströmlaboratoriet (AM@Å)
Initiativet för additiv tillverkning vid Ångströmlaboratoriet (AM@Å) förenar forskning och utbildning som är kopplad till additiv tillverkning vid teknisk-naturvetenskapliga fakulteten vid Uppsala universitet