Kön som taktik i autokratisk politik

Auktoritära regeringar använder kön och jämställdhet strategiskt på olika sätt i syfte att stärka sin egen makt. Dels har auktoritära regimer aktivt genomfört vissa jämställdhetsreformer för att tillskansa sig vissa fördelar, dels motsätter sig auktoritära politiska ledare vissa jämställdhetsreformer för att attrahera specifika väljargrupper. Detta projekt undersöker logikerna bakom dessa strategier och om de är framgångsrika.

Grundinformation

  • Period: 2025-01-01 – 2028-12-31
  • Budget: 6 659 000 kr
  • Finansiär: Vetenskapsrådet

Beskrivning

Sedan slutet av 1900-talet har jämställdhet kommit att bli en stark global norm som är nära sammanflätad med demokrati, modernitet och framsteg. Denna utveckling har resulterat i att politiska ledare har mycket att vinna – både ekonomiskt och politiskt – på att framställa deras länder som jämställda. Samtidigt har vi på senare år även sett ett mer öppet och organiserat motstånd mot genus, jämställdhetsarbete och (vissa) jämställdhetspolitiska reformer.

Auktoritära ledare har kunnat använda sig strategiskt av båda dessa trender. De har ibland genomfört jämställdhetsreformer som en taktik för att stärka sin egen legitimitet och samtidigt skifta fokus bort från regimens brott mot demokratiska spelregler och mänskliga rättigheter. Andra gånger har de i tal och handling understött mobilisering mot jämställdhet, inklusive mot feminister och transpersoner, för att vinna stöd hos vissa delar av befolkningen.

Detta projekt försöker öka vår förståelse för logikerna bakom dessa strategier. Under vilka omständigheter använder sig auktoritära regeringar av den ena respektive andra strategin? Och hur tar de sig uttryck? Projektet undersöker även i vilken mån strategierna är framgångsrika och uppfyller sina legitimitetsskapande syften.

Forskningsledare Pär Zetterberg säger:

När alltfler länder går i en auktoritär riktning och den liberala världsordningen utmanas blir det viktigt att förstå hur auktoritära ledare förhåller sig till – och försöker dra nytta av – centrala liberala värden så som jämställdhet.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin