Adel Elsayed Sparr arbetar som FN-diplomat
Intervju från 2021
Var jobbar du idag och som vad? Hur ser en vanlig arbetsdag/arbetsvecka ut?
Jag arbetar som FN-diplomat på FN:s kontor för kontraterrorism på högkvarteret i New York, där jag leder arbetet med att hantera grundorsaker som leder till terrorism och förebyggandefrågor från ett policyperspektiv, främst med fokus på ungdomar. Det finns inga vanliga dagar eller veckor, men jag gör allt från att förhandla olika stödpaket till medlemsländer, organisera och leverera kapacitetshöjande insatser, skriva Generalsekreterarens rapporter, talepunkter och informationspaket till seniora FN-chefer, och leda ett antal projekt på olika ställen i världen. Allt jag gör är viktigt och framgång innebär att färre liv förloras till terrorism, vilket är min drivkraft och motivation – de två hålen i marken nere på Manhattan är en ständig påminnelse om det.
Vilket var ditt första jobb efter examen?
Jag pratade med en före detta klasskamrat från St Andrews som satte mig i kontakt med en chef på en tankesmedja med policyfokus i Amman, Jordanien. Jag hörde av mig och fick ett jobb som researcher, och blev snart befordrad till senior researcher med funktion som politisk rådgivare till HKH Prins El Hassan bin Talal. Det var superspännande och givande, eftersom jag fick titta närmare på och påverka en rad olika frågor: syriska flyktingars tillgång till arbetsmarknaden, brist på mat och vatten, fredsbyggande och konfliktlösning, rättvisa för alla, förebyggande av våldsbejakande extremism, och klimatförändringar och resiliens.
Hur har din utbildning i statskunskap vid Uppsala universitet hjälpt dig i din karriär?
Mer än man tror, och på ett annat sätt! Jag har nytta av det analytiska förhållningssättet och ansatsen till konkreta frågeställningar, och mycket mindre de ämnesspecifika kunskaperna och fakta. Man internaliserar teorier och modeller genom att alltid fråga sig själv ”hur funkar det här i verkligheten” när man studerar. Det mest värdefulla i programmet är vetenskapsmetoder, förvaltningsrätt och statistik; det ger dig en udd som många andra i statsvetenskapliga handläggarroller saknar, men skulle använda för jämnan.
Varför valde du Politices Kandidatprogrammet vid Uppsala universitet?
Johan Skytte! Jag visste att världens äldsta professur i statsvetenskap fanns här, och att alumner från statsvetenskapliga institutionen ofta får ledande befattningar i privat och offentlig sektor. Det blev ett bra val; jag har lärt mig att en examen från ett väl ansett universitet är det näst mest viktiga – efter att överhuvudtaget ha en, och goda resultat tar bronsplatsen.
Vilket är ditt bästa minne från din tid vid Uppsala universitet?
När statistikprofessorn pratade i 15 minuter om en ekvation med tillräckligt många tecken för att krascha Twitter; sen frågade han vad resultatet blir, och en student räckte upp handen och svarade: noll. Professorn svarade entusiastiskt ”Självklart, det inses ju direkt!” och tillsammans med de övriga 250 studenterna i Hörsal 3 var jag helt oförstående. Jag lärde mig aldrig svaret, och har aldrig behövt veta, men jag klarade tentamen ändå. Lärdomen så här några år senare är att så länge du kan hitta och behandla relevant information, behöver du inte kunna allt.
Vilka råd vill du ge nuvarande och framtida studenter i statsvetenskap?
För det första: fixa examen! Alla kommer säga njut av tiden som student och ha kul – och Uppsala erbjuder en unik studentupplevelse så för all del gör det – men dra inte ut på tiden. Klara av dina tentamina – att låna pengar för att studera är en investering i dig själv, och det bästa sättet att få högre avkastning är att fixa sin examen snabbare. Men det är samtidigt det enda du behöver göra. Det finns väldigt få personer i arbetslivet som bryr sig om att du skrev en B-uppsats om svensk arbetsmarknadspolitik eller två sidor konfliktanalys om Sydsudan. Att du kan skriva två sidor analys på under en timme och förmedla de viktigaste poängerna på tio sekunder är mycket viktigare – och en ovanlig kompetens!
För det andra, om era karriärer: dröm stort men fokusera på det som är viktigt för dig. Om du inte vill doktorera eller arbeta inom akademin så är statsvetenskap inte ett jobb – det är inte ett yrke eller titel, så att fråga sig själv vad man vill bli eller arbeta som efter sin examen är mindre viktigt än att hitta sin nyfikenhet, syfte och tillfredsställelse. Sträva efter de tre sakerna istället för specifika drömmar om jobb på Regeringskansliet, toppjobb inom PR, rädda barn i Syrien, eller arbeta för FN. Välj en bra chef framför ett statusjobb och börja redan nu bygga relationer med dina kurskamrater – kontakter har spelat en viktig roll för vartenda jobb jag har fått; det här är mycket viktigare än den där analysen du skrev på Statsvetenskap A.
Till sist, om du läst så här långt: mitt bästa råd är att förbereda sig för det oförutsedda, och jobba hårt. När jag pluggade i Uppsala visste jag bara att jag ville ha en internationell karriär för att göra livet lite bättre för andra människor. Jag kunde aldrig ens föreställa mig själv i New York med ett Laissez-Passer från FN. Livet är fullt av överraskningar, och man är sin egen lyckas smed: så om ni får torra bullar, gör skorpor!
Utbildning
Adel Elsayed Sparr tog examen från Politices kandidatprogrammet 2014, med statsvetenskap som huvudinriktning. Han har också en masterexamen i säkerhetsstudier från University of St. Andrews och en kandidatexamen i semitiska språk från Uppsala universitet.