Elin Lövestam
Professor docent studierektor för forskarutbildningen vid Institutionen för kostvetenskap
- Telefon:
- 018-471 23 29
- E-post:
- elin.lovestam@ikv.uu.se
- Besöksadress:
- BMC
Husargatan 3
752 37 Uppsala - Postadress:
- Box 560
751 22 UPPSALA
Ladda ned kontaktuppgifter för Elin Lövestam vid Institutionen för kostvetenskap
Nyckelord
- dietetics
- clinical nutrition
- the profession of dietetics
Biografi
Jag är professor vid Institutionen för kostvetenskap. I min forskning är jag intresserad av frågor relaterade till dietistens kommunikation. Jag disputerade år 2015 på en avhandling om innehåll och språk i dietistens dokumentation i patientjournaler. Jag leder och koordinerar sedan 2016 den internationella studien INIS: International Nutrition Care Process Implementation Survey. I denna studie deltar forskare från 23 olika länder, och tillsammans undersöker vi användandet av en standardiserad arbetsmodell och terminologi bland dietister i olika delar av världen. Ett annat forskningsintresse handlar om att utveckla personcentrerade verktyg för att följa upp behandling av patienter med sjukdomsrelaterad undernäring eller risk för undernäring. Jag är också involverad i ett tvärvetenskapligt projekt där vi utforskar etiska aspekter inom kostrådgivning i primärvården.
Sedan 2023 koordinerar jag forskarskolan InSyNC, som leds av Uppsala universitet i samarbete med Umeå och Göteborgs universitet. Jag är även studierektor för forskarutbildningen vid Institutionen för kostvetenskap.
Jag undervisar både inom dietistprogrammet och kostvetarprogrammet.

Publikationer
Senaste publikationer
Ingår i Psychology and Health, 2025
- DOI för Eating post-pleasure: a phenomenological exploration of loss, disgust and dislocation in the sensory worlds of individuals with persistent chemosensory dysfunction following COVID-19
- Ladda ner fulltext (pdf) av Eating post-pleasure: a phenomenological exploration of loss, disgust and dislocation in the sensory worlds of individuals with persistent chemosensory dysfunction following COVID-19
Ingår i Journal of human nutrition and dietetics, 2025
- DOI för Patients' Voices and Dietitians' Perspectives on Meaningful Aspects in the Nutritional Care of Patients at Risk of Malnutrition After Stroke
- Ladda ner fulltext (pdf) av Patients' Voices and Dietitians' Perspectives on Meaningful Aspects in the Nutritional Care of Patients at Risk of Malnutrition After Stroke
Ethical challenges among registered dietitians in oral nutritional supplement prescription
Ingår i Nursing Ethics, 2025
- DOI för Ethical challenges among registered dietitians in oral nutritional supplement prescription
- Ladda ner fulltext (pdf) av Ethical challenges among registered dietitians in oral nutritional supplement prescription
Ingår i Journal of Advanced Nursing, s. 4085-4097, 2025
- DOI för Trajectories of Coping With Persistent Smell and Taste Dysfunction After a Covid‐19 Infection: A Qualitative Interview Study
- Ladda ner fulltext (pdf) av Trajectories of Coping With Persistent Smell and Taste Dysfunction After a Covid‐19 Infection: A Qualitative Interview Study
Ingår i Journal of human nutrition and dietetics, 2025
Alla publikationer
Artiklar i tidskrift
Ingår i Psychology and Health, 2025
- DOI för Eating post-pleasure: a phenomenological exploration of loss, disgust and dislocation in the sensory worlds of individuals with persistent chemosensory dysfunction following COVID-19
- Ladda ner fulltext (pdf) av Eating post-pleasure: a phenomenological exploration of loss, disgust and dislocation in the sensory worlds of individuals with persistent chemosensory dysfunction following COVID-19
Ingår i Journal of human nutrition and dietetics, 2025
- DOI för Patients' Voices and Dietitians' Perspectives on Meaningful Aspects in the Nutritional Care of Patients at Risk of Malnutrition After Stroke
- Ladda ner fulltext (pdf) av Patients' Voices and Dietitians' Perspectives on Meaningful Aspects in the Nutritional Care of Patients at Risk of Malnutrition After Stroke
Ethical challenges among registered dietitians in oral nutritional supplement prescription
Ingår i Nursing Ethics, 2025
- DOI för Ethical challenges among registered dietitians in oral nutritional supplement prescription
- Ladda ner fulltext (pdf) av Ethical challenges among registered dietitians in oral nutritional supplement prescription
Ingår i Journal of Advanced Nursing, s. 4085-4097, 2025
- DOI för Trajectories of Coping With Persistent Smell and Taste Dysfunction After a Covid‐19 Infection: A Qualitative Interview Study
- Ladda ner fulltext (pdf) av Trajectories of Coping With Persistent Smell and Taste Dysfunction After a Covid‐19 Infection: A Qualitative Interview Study
Ingår i Journal of human nutrition and dietetics, 2025
Ingår i Journal of human nutrition and dietetics, s. 217-226, 2024
- DOI för Nutrition intervention goals from the perspectives of patients at risk of malnutrition: A qualitative study
- Ladda ner fulltext (pdf) av Nutrition intervention goals from the perspectives of patients at risk of malnutrition: A qualitative study
Ingår i Qualitative Health Research, s. 726-739, 2024
- DOI för Sensing sociality: Disruptions of social life when living with chemosensory dysfunctions after COVID-19
- Ladda ner fulltext (pdf) av Sensing sociality: Disruptions of social life when living with chemosensory dysfunctions after COVID-19
Individual and contextual factors in the Swedish Nutrition Care Process Terminology implementation
Ingår i Health Information Management Journal, s. 94-103, 2024
- DOI för Individual and contextual factors in the Swedish Nutrition Care Process Terminology implementation
- Ladda ner fulltext (pdf) av Individual and contextual factors in the Swedish Nutrition Care Process Terminology implementation
Ingår i Pediatric Rheumatology, 2023
- DOI för A qualitative evaluation of the specific carbohydrate diet for juvenile idiopathic arthritis based on children's and parents' experiences
- Ladda ner fulltext (pdf) av A qualitative evaluation of the specific carbohydrate diet for juvenile idiopathic arthritis based on children's and parents' experiences
Ingår i Research in Nursing & Health, s. 385-399, 2023
- DOI för Food-related experiences and behavioral responses among people affected by chemosensory dysfunctions following COVID-19: A scoping review
- Ladda ner fulltext (pdf) av Food-related experiences and behavioral responses among people affected by chemosensory dysfunctions following COVID-19: A scoping review
Ingår i Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, s. 1053-1060, 2023
Ingår i Scandinavian Journal of Caring Sciences, s. 472-485, 2023
- DOI för Self‐reported documentation of goals and outcomes of nutrition care: A cross‐sectional survey study of Scandinavian dietitians
- Ladda ner fulltext (pdf) av Self‐reported documentation of goals and outcomes of nutrition care: A cross‐sectional survey study of Scandinavian dietitians
För få får behandling mot förlorat luktsinne
Ingår i Upsala Nya Tidning, 2023
Use of the Nutrition Care Process and Terminology in Canada: A National and Regional Update
Ingår i Canadian journal of dietetic practice and research, s. 2-9, 2022
Ingår i Journal of human nutrition and dietetics, s. 494-503, 2022
- DOI för Discrepancy in the evaluation of explicit and implicit nutrition care outcomes for patients at risk of malnutrition: A qualitative study
- Ladda ner fulltext (pdf) av Discrepancy in the evaluation of explicit and implicit nutrition care outcomes for patients at risk of malnutrition: A qualitative study
Predictors of nutrition care process knowledge and use among dietitians internationally
Ingår i Journal of human nutrition and dietetics, s. 466-478, 2022
Ingår i Appetite, 2022
- DOI för 'Between foods and medicines': A qualitative interview study of patient experiences of the meaning and usage of oral nutritional supplements
- Ladda ner fulltext (pdf) av 'Between foods and medicines': A qualitative interview study of patient experiences of the meaning and usage of oral nutritional supplements
Setting goals with patients at risk of malnutrition: A focus group study with clinical dietitians
Ingår i Patient Education and Counseling, s. 2103-2109, 2022
- DOI för Setting goals with patients at risk of malnutrition: A focus group study with clinical dietitians
- Ladda ner fulltext (pdf) av Setting goals with patients at risk of malnutrition: A focus group study with clinical dietitians
Ingår i Health, s. 554-570, 2022
- DOI för 'Writing nutritionistically': A critical discourse analysis of lay people´s digital correspondence with the Swedish Food Agency
- Ladda ner fulltext (pdf) av 'Writing nutritionistically': A critical discourse analysis of lay people´s digital correspondence with the Swedish Food Agency
Ingår i Journal of human nutrition and dietetics, s. 858-867, 2021
- DOI för A qualitative exploration of dietitians' experiences of prescribing oral nutritional supplements to patients with malnutrition: A focus on shared tailoring and behaviour change support
- Ladda ner fulltext (pdf) av A qualitative exploration of dietitians' experiences of prescribing oral nutritional supplements to patients with malnutrition: A focus on shared tailoring and behaviour change support
Ingår i Sociology of Health and Illness, s. 1785-1800, 2020
- DOI för ‘A holistic approach’: incorporating sustainability into biopedagogies of healthy eating in Sweden’s dietary guidelines
- Ladda ner fulltext (pdf) av ‘A holistic approach’: incorporating sustainability into biopedagogies of healthy eating in Sweden’s dietary guidelines
Ingår i Canadian journal of dietetic practice and research, s. 150-153, 2020
Ingår i Journal of human nutrition and dietetics (Print), s. 252-262, 2020
Public expressions of trust and distrust in governmental dietary advice in Sweden
Ingår i Qualitative Health Research, s. 1161-1173, 2019
Ingår i Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, s. 225-241, 2019
Ingår i Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, s. 242-260, 2019
Toward a critical dietetics in the Nordic countries
Ingår i Journal of Critical Dietetics, s. 5-14, 2018
- DOI för Toward a critical dietetics in the Nordic countries
- Ladda ner fulltext (pdf) av Toward a critical dietetics in the Nordic countries
Ingår i British Food Journal, s. 613-624, 2018
Ingår i Clinical Nutrition, s. 61-71, 2018
Kritisk dietetik: självreflektion, ödmjukhet och dialog
Ingår i DietistAktuellt, s. 46-48, 2018
Kritisk dietetik: Att se mat och ätande bortom kalorier
Ingår i Dietistaktuellt, s. 32-34, 2017
Nutrition Care Process Implementation: Experiences in Various Dietetics Environments in Sweden
Ingår i Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, s. 1738-1748, 2017
Ingår i Health Sociology Review, s. 240-255, 2016
Ingår i Nutrition & Dietetics, s. 74-80, 2015
Ingår i International Journal of Applied Linguistics, s. 225-245, 2015
Ingår i Scandinavian Journal of Caring Sciences, s. 390-397, 2014
Doktorsavhandlingar, sammanläggning
Konferensbidrag
2023
The flavorless meal: Living with smell and taste alterations after a covid-19 infection
2023
Ingår i Tore Wretman symposiet, s. 46-46, 2023
2021
Treatment dilemmas experienced by dietitians when prescribing oral nutritional supplements
2020
Ingår i Clinical Nutrition ESPEN, s. 687, 2020
Ingår i Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 2017
NCP around the world: experiences from USA and other countries
Ingår i Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 2017
2017
2016
2016
Constructing the dietetic student identity.: An analysis of students’ narratives
2016
Abbreviations in Swedish Clinical Text-use by three professions
Ingår i Studies in health technology and informatics, s. 720-724, 2014
Evaluating Documentation of Dietetic Care in Swedish Medical Records
Ingår i MEDINFO 2013, s. 1078-1078, 2013
- DOI för Evaluating Documentation of Dietetic Care in Swedish Medical Records
- Ladda ner fulltext (pdf) av Evaluating Documentation of Dietetic Care in Swedish Medical Records
An NCP-based audit instrument for dietitians´documentation in medical records
2012