Linda Qviström
Forskare vid Historiska institutionen
- Telefon:
- 018-471 15 42
- E-post:
- linda.qvistrom@uu.se
- Besöksadress:
- Engelska parken, Thunbergsvägen 3 A
- Postadress:
- Box 628
751 26 UPPSALA
Ladda ned kontaktuppgifter för Linda Qviström vid Historiska institutionen
Mer information visas för dig som medarbetare om du loggar in.
Kort presentation
Forskare verksam inom det tvärvetenskapliga projektet HASP-hus och sociala praktiker i svenska städer 1600–1850, samt från och med 2025 inom projektet Iscensättningar av värme och ljus. Är sedan 2024 även verksam som forskare vid Upplandsmuseet, som deltagare i forskningsprojektet Östra Aros – i skuggan av Gamla Uppsala.
Disputerade i arkeologi vid Stockholms universitet 2020, på avhandlingen Rum utan utsikt. Fönster och ljus i medeltida byggnader.
Nyckelord
- belysning
- boende
- bostäder
- byggnadsarkeologi
- byggnadsmaterial
- fönster
- kyrkobyggnader
- ljus
- medeltida byggnader
- tidigmoderna byggnader
Biografi
Grundutbildning med medeltidsarkeologi/historisk arkeologi som huvudämne (Lunds universitet). Doktorsexamen från Stockholms universitet 2020.
Efter grundutbildningen verksam som fältarkeolog med inriktning mot historisk arkeologi, huvudsakligen vid Upplandsmuseet.
Medlem i redaktionen/styrelsen för Bebyggelsehistorisk tidskrift sedan 2019. Ingick redaktionen/styrelsen för META-historiskarkeologisk tidskrift 2015–2022.
Forskning
Min forskning kretsar på olika sätt kring byggnader, boende och bebyggelse under medeltid och tidigmodern tid. I avhandlingen undersökte jag hur människor använt sig av och förhållit sig till fönster och ljus i inomhusmiljöer under medeltid. Även förändringar under tidigmodern tid berördes.
Inom projektet HASP-hus och sociala praktiker i svenska städer 1600–1850 arbetar jag med flera olika teman:
- Lås och låsande
- Ljus och mörker i det urbana stadsrummet
- Husbyggande och husbyggare (tillsammans med Göran Tagesson och Mattias Hallgren)
- Järnanvändande i tidigmoderna byggnader (tillsammans med bland andra Mattias Hallgren)
- Hus och sociala praktiker — återuppbyggnaden efter 1765 årsbrand i Kalmar (tillsammans med Jenny Grandin)
Projektet finansieras av Vetenskapsrådet (2022–2026). Projektledare är Dag Lindström.
Delprojektet ”Hus och sociala praktiker — återuppbyggnaden efter 1765 årsbrand i Kalmar” medfinansieras av Brandförsäkringsverket (2024–2025).
För olika delar av arbetet med järnanvändning i byggnader har finansiering även erhållits av Jernkontorets Bergshistoriska utskott (2022 och 2023).
Från och med 2025 arbetar jag tillsammans med Gunhild Eriksdotter också med forskningsprojektet ”Iscensättningar av värme och ljus. Boendepraktiker och inomhusmiljöer under tidigmodern tid” finansierat av Berit Wallenbergs stiftelse (2025–2027).
Sedan 2024 är jag också verksam som forskare vid Upplandsmuseet, inom projektet "Östra Aros – i skuggan av Gamla Uppsala". Projektet finansieras av Vetenskapsrådet (2024–2026). Forskningschef Torun Zachrisson är projektledare. Inom detta projekt arbetar jag huvudsakligen med kyrkobyggnaderna – det kyrkliga landskapet i nuvarande Uppsala före ca 1300 – tillsammans med Cecilia Ljung, Herman Bengtsson och Torun Zachrisson.
Övriga forskningsprojekt:
Under åren 2020–2023 medverkade jag genom Upplandsmuseet i projektet Det delade landet. Samisk historia och mångkulturalitet före det moderna, lett av docent Jonas M. Nordin, Stockholms universitet och finansierat av Riksantikvarieämbetet (FoU). Inom ramen för detta genomfördes arkeologiska forskningsundersökningar av samiska lämningar i nordvästra Uppland.
2019–2021 deltog jag vidare i det tvärvetenskapliga projektet Ekeby – kring ringgatan, finansierat av Riksantikvarieämbetet (FoU) samt Brandförsäkringsverket och lett av historikern Rosemarie Fiebranz, Uppsala universitet.