För 16:e året i rad samlar AIMday Materials forskare för att möta industrins utmaningar
Torsdag den 30 november stänger anmälan för frågor till AIMday Materials - evenemang där industrins utmaningar omvandlas till forskningssamverkan med akademin.
Det är, i skrivandets stund, visserligen flera månader kvar till den 14 februari 2024 och nästa upplaga av AIMDay Materials, den 16:e i ordningen. Men redan torsdag den 30 november 2023 stänger registreringen för företag och organisationer som vill ställa frågor till universitets forskare vid det populära heldagsevenemanget.
Vad har företagen att vinna?
AIMday Materials är en dag med djupgående, vetenskapsbaserade diskussioner som söker lösningar för konkreta utmaningar. Utmaningarna är frågor som de deltagande företag och organisationer brottas med som matchas med forskare inom materialvetenskap vid universitetet.
Innovativa lösningar genom att precisera gemensamma intressen
AIMday är ett utbyte av kunskap och idéer som fokuserar på att hitta nya vägar till innovativa lösningar genom samverkan. Målet är att identifiera områden av ömsesidigt intresse och stödja forskningssamverkansprojekt som möjliggör innovationer för att möta morgondagens utmaningar.
För branschen är det en möjlighet till ansikte mot ansikte-samtal med forskare vid universitetet. För forskare är det en möjlighet att zooma in på de senaste utmaningarna industrin står inför när det gäller materialfrågor.
AIMday har varit en ovärderlig möjlighet för Sandvik Coromant att få nya perspektiv inom materialvetenskap. Genom åren har vi skickat in frågor och fått inte bara svar, utan även inspirerande idéer och uppslag som har berikat vårt arbete. Uppsala universitet imponerar med sin progressiva inställning till konceptet AIMday, vilket har möjliggjort effektiva och fruktsamma samtal mellan industrin och akademin.
Det har gett oss en växande portfölj av forskningsprojekt och samarbeten med universitetet. Vi ser fram emot att fortsätta bygga på den relationen för att driva innovation och utveckling framåt”, säger Erik Holmström, Senior Technology Area Manager, Materials & Processes vid Sandvik Coromant.
Fungerar det? Tidigare deltagares erfarenheter
AIMday har lett till många nya och givande samarbeten med Uppsala universitet genom åren, speciellt examensarbeten, som har gett bra och viktig kompetens till företaget. Jag skulle uppskatta att runt 80 procent av våra inskickade frågor har genererat något konkret, vilket är mycket positivt.
Orlando Girlanda, Principal Scientist, Hitachi Energy.
AIMday är ett välorganiserat event med stora möjligheter till nätverkande. Jag ser alltid fram emot nästa AIMday och möjligheten att diskutera utmaningar inom materialvetenskap med forskare från universitetet. Möjligheten att kunna ansöka om såddfinansiering för att komma igång med nya samarbeten har varit viktig för oss under årens lopp och vi har utvecklat flera både långvariga och viktiga samarbeten med forskare vid Uppsala universitet.
Erik Johansson, Principal Scientist, ABB
AIMday är ett utmärkt verktyg för att få kunskap om den kompetens och infrastruktur som finns vid Uppsala universitet och för att utöka nätverket inom universitetet. Det är också ett bra nätverkstillfälle för doktorander inom materialvetenskap
Charlotte Kullman, Head of Chemical Laboratory and Product Development Engineer, Saft Batteries
AIMday är ett bra forum att mötas och diskutera utmaningar för industri och akademi. Det är alltid inspirerande att träffa engagerade forskare från Uppsala universitet och förhoppningsvis hitta nya samarbeten. För oss har det också varit intressant att få ett perspektiv på olika utmaningar inom materialvetenskap som andra företag har.
Mamoun Taher, CEO, Graphmatec.