Under din VFU

Undervisning

Tillsammans med din VFU-handledare gör du en studieplan i början av VFU-kursen. Studieplanen ska visa hur arbetet planeras för att du ska nå kursens mål och dina personliga mål med kursen. I studieplanen fastställs dina arbetstider samt tid för auskultation, egna lektioner, handledningssamtal, seminarier och övrigt lärararbete. Allt inom ramen för en 40-timmarsvecka. Detaljerad information om studieplanen ges vid kursintroduktionen.

Din närvaro under VFU är obligatorisk. Din insats under en VFU-vecka ska motsvara en normal 40-timmars vecka.

För studenter med lång resväg där restiden överstiger 90 minuter enkel resa, det vill säga tre timmar/dag, kan en timmes restid/dag räknas in i de 40 timmarna. Hur restiden ska fördelas under veckan görs upp i samförstånd med VFU-handledaren och skrivs in i studieplanen.

Eftersom VFU innebär heltidsstudier ute på förskola/skola kan du inte läsa en VFU-kurs parallellt med någon annan kurs. För att få läsa en ny VFU-kurs krävs att tidigare kurser med VFU är godkända.

Frånvaro och sjukdom

Om du blir sjuk eller av andra skäl är frånvarande under din VFU måste den tid du varit borta tas igen. VFU-handledaren gör en individuell bedömning vid 1-2 dagars sjukfrånvaro och hur denna ska tas igen. Vid mer än två dagars frånvaro kontaktas kursledaren för samråd.

Om VFU-handledaren blir sjuk eller av annan anledning är frånvarande ska ersättare finnas på förskolan/skolan. VFU-platsen ska ha en plan för denna eventuella händelse. Prata med din VFU-handledare redan första dagen på din VFU om vem som ska handleda dig utifall att ordinarie VFU-handledare blir sjuk.

Vikariat

VFU-kurser kräver obligatorisk närvaro. Du kan därför inte vikariera och samtidigt fullgöra din VFU-kurs. Om du vikarierar under din VFU räknas det som frånvaro från kursen och vikarierad tid måste tas igen, precis som vid sjukdom. Vid vikariat har du samma ansvar för barnen/eleverna som en ordinarie lärare.

Som student har du en personskadeförsäkring genom Kammarkollegiet. Försäkringen gäller under skoltid och under färd mellan bostad och VFU-platsen.

Personskadeförsäkringen är en olycksfallsförsäkring för dig som är inskriven vid ett svenskt universitet eller högskola och studerar i Sverige. Med skoltid menas all tid inom universitetets lokaler och område. Undantag är dock om du medverkar på någon form av aktivitet ordnad av någon annan än ditt universitet. Du är även försäkrad när du genomför VFU på en arbetsplats godkänd av universitetet. Försäkringen gäller inte under din fritid.

Alla som arbetar inom förskola/skola har sekretess. De känsliga uppgifter som förskole- och skolpersonal tar del av i sitt elevvårdande arbete skyddas av bestämmelser i offentlighets- och sekretesslagen. Tystnadsplikten gäller livet ut och måste följas både på offentliga och privata platser. Det innebär att du inte får röja känsliga uppgifter till exempel vid resa till och från VFU-platsen, vid samtal i det egna hemmet eller när du kommer tillbaka till universitetet.

Vid uppföljning på universitetet, när du ska delge andra studenter dina erfarenheter från VFU, ska uppgifterna avidentifieras så att ingen kan peka ut barnet/eleven, dess anhöriga eller enskilda personer i personalen på förskolan/skolan.

Den som bryter mot sekretessbestämmelserna, utan stöd i något undantag, kan bli straffrättsligt ansvarig och åtalas enligt brottsbalken för brott mot tystnadsplikten. Straffet är böter eller fängelse i högst ett år. (SFS 2009:400).

Om något inte fungerar eller blir som du tänkt dig under din VFU gäller följande:

  1. Prata med VFU-handledaren och försök lösa problemet.
  2. Prata med kontaktläraren på förskolan/skolan eller med rektor om kontaktlärare saknas.
  3. Frågor som rör innehåll och examination av VFU-kursen tar du upp med kursledaren.
  4. Kontakta VFU-samordnaren i kommunen.
  5. VFU-koordinator kontaktas när frågor/problem inte kan lösas av ansvariga i VFU-området.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin