Bevarandegenetik för naturvårdare
Kurs, Avancerad nivå, 1BL815
Våren 2025 Våren 2025, Flexibel, 25 %, Distans, Svenska
- Studieort
- Flexibel
- Studietakt
- 25 %
- Undervisningsform
- Distans
- Antal obligatoriska träffar på campus
- 0
- Antal frivilliga träffar på campus
- 0
- Undervisningstid
- Blandad
- Studieperiod
- 22 januari 2025–14 mars 2025
- Undervisningsspråk
- Svenska
- Behörighet
-
Examen på grundnivå om minst 180 hp inklusive 90 hp biologi, miljövetenskap eller biogeovetenskap, eller en kombination av biologi, geovetenskap och miljövetenskap. Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)
- Urval
-
Högskolepoäng inom teknik/naturvetenskap (max 240 hp)
- Avgifter
-
Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.
- Studieavgift, första inbetalningen: 7 250 kr
- Studieavgift, totalt: 7 250 kr
- Sista anmälningsdag
- 15 oktober 2024
- Anmälningskod
- UU-67001
För dig som är antagen eller reserv
- Registreringsperiod
- 8 januari 2025–18 januari 2025
- Institutionens information om registrering
Om kursen
Många av Sveriges arter minskar starkt och på regional nivå är många arter på väg att helt försvinna. Bevarandeåtgärder som reintroduktioner och förstärkningar av populationer blir därför allt mer aktuella, men hur kan man på bästa sätt genomföra detta?
Kursen belyser hur man i praktiken kan genomföra räddningsåtgärder för hotade arter, med tanke på både demografiska och genetiska problem hos små populationer. Metoder inkluderar till exempel reintroduktioner och kontrollerade korsningar mellan populationer för att motverka inavel och förlust av genetisk mångfald. Vi tar också upp hur man kan använda generell kunskap om arters livshistoria och habitat för att tänka bevarandegenetiskt, även utan genetiska data. Kursen tar också upp nya metoder för genetisk övervakning i fält, som eDNA.
Distanskursens upplägg: Undervisningen sker online via Zoom, e-post, och via kurshemsida på lärplattformen Studium. Tillgång till dator med stabil internetuppkoppling och webbkamera krävs. Du kan titta på inspelade föreläsningar och genomföra övningar på valfri tid under veckan. Vi erbjuder frivilliga hjälpsessioner och lärarledda delar på onsdag eftermiddag.
Litteraturlista
Litteraturlista saknas.