Co-designing a social robot facilitator to boost community engagement with type-2 diabetes

I Sverige är hjärt- och kärlsjukdomar, inklusive diabetes typ 2, den vanligaste orsaken till dödsfall och funktionsnedsättning. Riskfaktorerna inkluderar fetma, ohälsosam kost, brist på motion, rökning, etc. Utrikesfödda grupper, icke-europeiska invandrare och de som bor i missgynnade förorter löper högre risk än infödda svenskar eller de boende i mer välbärgade områden.

Olika livsstilsinterventionsprogram har visat sig vara mycket effektiva för att minska kardiovaskulära risker (särskilt för diabetes) men det har visat sig att människor från dessa samhällsgrupper kämpar med att implementera rekommendationerna gällande kost och fysisk aktivitet i sina dagliga liv. Tidigare försök med att tillhandahålla ett individuellt hälsocoachningsprogram riktat till människor från dessa grupper i Stockholm har exempelvis påvisat olika kostnadsbarriärer samt kulturella och språkliga barriärer för att låta utövare avsätta tid för deltagande i varje enskild session i programmet.

Syftet med detta projekt är att utveckla en autonom robot med människoliknande egenskaper (ansiktsuttryck, gester etc.) för att integrera med, och eventuellt ersätta, rollen som den mänskliga coachen har i programmet. Roboten kommer att anpassas för att passa befolkningens samt varje individs behov i programmet. Den fysiska roboten, vilken endast är tillgänglig på utvalda platser, kommer att paras ihop med en virtuell motsvarighet som är tillgänglig 24/7 vilken fungerar som ett kompletterande stöd i programmet.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin