Hur kan jag använda databasen?
I databasen GaW:s sök- och uttagsverktyg kan både forskare, studenter och allmänhet söka efter enstaka uppgifter eller aggregerade data beroende på hur man vill använda materialet. Digitaliseringen av text och systematiseringen av uppgifter möjliggör en mängd olika vägar in i materialet. Du kan söka på personnamn, platser, årtal, källunderlag och så vidare.

I databasen kan du till exempel fritextsöka ord och se den källtroget transkriberade texten där ordet står. Genom olika urval och kombinationer kan du också söka fram utförda aktiviteter och få uppgifterna sammanställda i tabellform.
Till exempel kan du söka fram enbart handelsaktiviteter på landsbygden utförda av ogifta kvinnor under en viss tidsperiod, eller alla män som tillverkade skor och se om de också kallades skomakare eller tillskrevs någon annan yrkesliknande beteckning. Du kan dessutom alltid gå tillbaka till den ursprungliga källtexten och söka fram de enskilda fallen och de metadata som är registrerade för såväl en aktivitet som en individ, samt få källhänvisningar till originalkällan.
I GaW:s registreringsprinciper (särskilt sidan 13–15) kan du läsa mer om vilka olika metadata som registrerats och som kan vara till vägledning vid en analys av de data du söker fram.
Läs GaW:s registreringsprinciper, PDF 521 kB. Pdf, 521 kB.
Om du har synpunkter på vad som kan förbättras tar vi gärna emot förslag på info.gaw@hist.uu.se
Sök i databasen GaW
Sök och analysera data i vårt sök- och uttagsverktyg

Att använda data ur GaW
Databasen GaW besvarar inga forskningsfrågor. Men med dess hjälp kan du söka, presentera och sammanställa data, vilket i sin tur kan utgöra grund för att besvara forskningsfrågor.
I arbetet med källmaterial måste en historiker alltid använda källkritik. En databas tillför ett nytt lager mellan den ursprungliga källan och den enskilda forskaren, vilket måste hanteras med ett ytterligare batteri av källkritiska frågor (t.ex. om urval). Samtidigt kan GaW användas som ett verktyg i den källkritiska analysen. Du får tillgång till såväl ursprungskällan som dokumentation av registreringsprocessen samt möjlighet att jämföra olika källor med varandra.
I förhållande till den enskilda källan medför den ett substantiellt mervärde på grund av
- mängden data
- systematiseringen av data
Innehållet i databasen GaW speglar de källor som registrerats i databasen. Det beror i sin tur på forskningsprojektet Gender and Works och i viss mån även enskilda forskares intressen. Så är fallet med all historisk forskning. Fördelen med GaW är att den på ett systematiskt sätt kan visa hur de olika källunderlagen bidrar till den bild som framkommer. Dessutom kan du alltid gå tillbaka till den ursprungliga källan.

Skriva uppsats
Det finns många fördelar med att använda databasen GaW i sin uppsats. Ta reda på mer här!

Bläckhorn. Sjöhistoriska museet.
Kontakt
- Är du intresserad av att använda GaW för att analysera och/eller tillgängliggöra ditt källmaterial? Kontakta oss!
- info.gaw@hist.uu.se