Örebro län, suppliker till länsstyrelsen 1719-1800

En supplik

Första sidan av en supplik från år 1719

Genom så kallade suppliker eller böneskrifter hade alla i Sverige rätt att framföra sin sak. Enligt en förordning från 1680 skulle detta först ske till kungens ställföreträdare ute i länet, det vill säga landshövdingen, som skulle behandla ärendet innan supplikanten hade rätt att skriva direkt till kungen. I de olika förfrågningarna och tvisterna i supplikerna kan man hitta kvinnors och mäns arbete omnämnt.

I supplikerna som inkom till länsstyrelsen i Örebro finner vi bland andra Olof Crissmansson i Åsby och hans grannar som inkvarterat en kommissarie i fem veckor, Hindrich Jansson och hans grannar i Skålen som ansöker om att få kola i sina kolmilor, och madame Maria Schytz som sålt stångjärn för 3000 daler kopparmynt.

Dessa suppliker har registrerats i databasen GaW som en del av projektet Att tilltala överheten. Suppliker som kulturarv och källa till kunskap. Det finns även ett register över inkomna suppliker till länsstyrelsen i Örebro att ladda ner från Riksarkivets ämnessida om suppliker.

En person med en slägga står uppe på en rykande kolmila

Arbete vid en kolmila. Foto från 1950. Kungl. konsthögskolan.

Läs mer

  • Jezzica Israelsson, ”Supplikmål till länsstyrelsen”, i Jonas Lindström (red.), Fantastiska verb: hur man fångar uppgifter om kön och arbete, Västmanland 1720-1880 (Uppsala 2020).
  • Örjan Kardell, “Supplikers väg genom länsstyrelsen i Örebro”, Arkiv. En tidskrift om informationshanteringens alla aspekter nr. 2 (2023).

Beskrivning av källunderlaget

Inom ramen för projektet Att tilltala överheten. Suppliker som kulturarv och källa till kunskap har aktiviteter i enskildas suppliker till länsstyrelsen i Örebro åren 1719-1800 registrerats.

  • Antal fall: 45
  • Antal aktiviteter: 134
  • Antal ord källtext: 13 592
  • Källtroget transkriberat: Ja
  • Bilder av originalkällan i GaW: Ja
  • Registrerat av: Örjan Kardell

Läs dokumentationen kring källunderlaget (pdf) Pdf, 168 kB.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin