Västmanland, respass, Landskansliet 1763-1872
Den som reste inom landet utanför trakten där hen var känd, behövde ett respass. Där skulle den planerade resvägen och syftet med resan framgå. Detta gällde från 1500-talet fram till 1860. Kronan försökte på detta vis minska tiggeri och så kallat ”lösdriveri”.
Respass utfärdade av landskansliet vid länsstyrelsen i Västmanlands län är registrerade i GaW-databasen. För den senare delen av perioden 1763-1872 då respassen i sig inte finns bevarade har vi istället utgått från passjournaler. Där listades personer som fått pass utfärdade, vart de skulle resa, deras signalement och i vissa fall vad de skulle göra på sin resa.
År 1780 skrevs ett respass för soldathustru Obigel Hansdotter, som gavs tillstånd att resa till Hedemora och Uppsala för att byta till sig hår åt en perukmakarmästare i Västerås. I en passjournal ett halvt sekel senare hittar bland annat pigan Catharina Kjällman och brandsvaktshustrun Christina Falk som fått pass för att resa till Hedemora och Sala marknader för att sälja pepparkakor år 1831.
55% av aktiviteterna från det här källunderlaget är utförda av kvinnor, 43 % utfördes av män och 2 % av personer med okänt kön. Det är en betydligt högre andel aktiviteter utförda av kvinnor än vad vi hittar i andra källunderlag använda i GaW, där kvinnors arbete för det mesta är underrepresenterat. Detta behöver inte betyda att fler kvinnor än män sökte respass, utan skulle snarare kunna bero på att kvinnors syfte med en resa i högre utsträckning beskrevs i form av en arbetsuppgift (exempelvis sälja pepparkakor) än för män där man oftare nöjde sig med mannens titel (exempelvis skomakare) för att beskriva syftet med resan. De vanligaste sub-dataseten är handel, transport, samt ospecificerat arbete/tjänande.
Läs mer
- Theresa Johnsson, Vårt fredliga samhälle: ”Lösdriveri” och försvarslöshet i Sverige under 1830-talet, Uppsala 2016.
- Anna-Brita Lövgren, Staten och folk på väg: pass i Sverige från Gustav Vasas tid till 1860, Lund 2018.
Beskrivning av källunderlaget
För forskningsprojektet Gender and Works andra fas (GaW2) har försörjningsaktiviteter från respass utfärdade av Landskansliet vid Länsstyrelsen i Västmanlands län registrerats. Syftet har varit att bidra till underlaget för att studera försörjningsmönster, könsarbetsdelning och förändring i området under 1700- och 1800-talen.
- Antal fall: 77
- Antal aktiviteter: 259
- Antal ord källtext: 5751
- Källtroget transkriberat: Ja
- Bilder av originalkällan i GaW: Ja
- Registrerat av: Rosemarie Fiebranz
Sök i GaW
Sök, analysera och sammanställ data i databasen GaW
Förteckningar i GaW
Se vilka förteckningar som finns i GaW