Uppsala – en nod för batteriforskning
Batterier är en nyckel till energiomställningen och framtidens batterier behöver tillverkas i hållbara material. Mitt i utvecklingen står en forskargrupp vid Uppsala universitet, ledd av Kristina Edström. I filmen berättar hon och Daniel Brandell om EU-satsningen Battery 2030+.
Här utbildas framtidens gröna ingenjörer
För att klara energiomställningen behövs en ny typ av gröna ingenjörer. Det duger inte med 20 år gammal kunskap. Professorerna Daniel Brandell och Kristina Edström ger sin syn på hur man kan öka kompetensen inom batteriteknik och elektrifiering.
Energiomställning kräver lokala lösningar
Energiomställningen kräver både ny teknik och beteendeförändringar. Men det som fungerar på ett ställe fungerar inte nödvändigtvis på ett annat. Forskare vid Campus Gotland försöker hitta nya lösningar på plats tillsammans med lokalbefolkningen.
Den gröna omställningens dilemma
Idag finns ett ökat behov av metaller vilket kommer leda till nya gruvor i Europa. Vilka är riskerna för miljön och vår hälsa vid utvinning, raffinering och användning av dessa metaller? Det var temat för seminariet som hölls under Almedalsveckan 2024.
Vätgas ska göra Gotlands färjetrafik fossilfri
Inom en snart framtid ska vi kunna resa till och från Gotland med vätgasdrivna färjor. Det kommer bli ett fantastiskt demonstrationsexempel för resten av hela världens sjöfart, tror forskaren Björn Samuelsson.
Lovande samarbete kring framtidens solenergi
Med sin solteknologiska spetskompetens är Uppsala universitet en naturlig knutpunkt för kompetenscentrumet SOLVE. Föreståndare Marika Edoff berättar mer om satsningen.
Drömmen om fusionskraft
Text & Podd: Genom att härma processerna som sker i solen kan vi skapa energi genom fusion. Viktiga framsteg görs nu inom forskningen, bland annat har flera världsrekord satts. Fusionsforskaren Jacob Eriksson berättar mer.
Flytande vindkraftverk – lösningen på Europas energibrist?
Hans Bernhoff utvecklar vindkraftverk som ska kunna flyta och placeras långt ute till havs. "Det finns en väldigt stor potential. I Skandinavien skulle vi kunna lösa Europas energiproblem".
Så kan ny kärnkraftsteknologi införas i Sverige
Små modulära reaktorer, SMR, förväntas spela en viktig roll inom framtidens energisystem. Denna kärnkraftsteknologi står också i fokus för det nationella kompetenscentrumet ANItA som leds från Uppsala universitet.
Tidigare teman
Nyfiken på forskning som vidgar ditt perspektiv? Ta del av våra tidigare teman.