Boka guidad visning

På den här sidan hittar du information om du är intresserad av att besöka Gustavianum med grupp på egen hand eller önskar boka en guidad visning.

I fem nyproducerade utställningar presenteras ett brett urval av föremål ur universitetets unika samlingar. Genom århundradena har dessa samlingar vuxit fram och består idag av föremål från de forntida kulturerna i Egypten och kring Medelhavet, arkeologiska och historiska föremål från Norden, omfattande konst- och myntsamlingar samt mängder av vetenskapliga instrument. Kombinationen av den historiska byggnadens arkitektoniska kvaliteter och utställningarna erbjuder en helt ny upplevelse av museet och dess rika kulturarv.

Gruppbesök med en guidad visning

Gustavianum erbjuder kvalitativa gruppvisningar på vardagar, helger och kvällar. Visningspersonalen är erfarna museipedagoger eller studenter vid Uppsala universitet. De erbjuder såväl historiska som nutida perspektiv i mötet med de utställda föremålen.

För att få ut det bästa av ert besök har vi samlat tre förslag till teman för en guidad visning. I den mån vi har möjlighet anpassar vi oss gärna efter de önskemål som just er grupp har.

1. Den anatomiska teatern och det Augsburgska konstskåpet

Visningen fokuserar på Gustavianums mest kända museiföremål; den anatomiska teatern och det Augsburgska konstskåpet. Den anatomiska teatern skapades av Olof Rudbeck den äldre och är idag en av tre bevarade dissektionssalar i Europa från 1600-talet. Konstskåpet från Augsburg skänktes till Gustav II Adolf 1632. Skåpet med sina tusen föremål är idag det enda kabinettsskåp i sitt slag som har sina samlingar intakt bevarade.

2. Guldkorn i samlingarna

Visningen slingrar sig som en upptäcktsfärd genom Gustavianums nya utställningar där vi gör väl valda nedslag i konst, arkeologi och vetenskapshistoria/universitetshistoria för att erbjuda en djupare förståelse för och fler perspektiv på olika tidsepoker. Genom en rikedom av berättelser knutna till föremålen kan deras individuella historier lyftas fram.

3. Universitetets konstsamling

Uppsala universitet äger en av landets största konstsamlingar som tidigare endast varit tillgänglig i begränsad omfattning. Nu har stora delar av denna unika samling flyttat in i Gustavianum. Under visningen presenteras ett urval av de främsta verken från medeltiden fram till 1900-talet. På en central plats står det berömda konstskåpet från Augsburg.

Visningens längd

En visning är ca 60 minuter lång

Antal deltagare

Max 30 personer per bokad visning. För bästa upplevelse av visningen bör detta deltagarantal inte överskridas.

Priser

Vardagar under museets öppettider, förutom måndagar 1.000 kr samt entréavgift.

Helg/kväll 2.500 kr samt entréavgift.

Boka en guidad visning

Är ni intresserad av att boka en guidad visning ska ni använda er av vårt bokningsformulär.

Gruppbesök på egen hand eller med extern guide

Som grupp kan ni antingen besöka Gustavianum på egen hand eller med extern guide. För att göra ert och andra gruppers besök så bra som möjligt vill vi att ni bokar ert besök på förhand, gärna en vecka i förväg. Detta för att undvika överbokningar i museisalarna.

Avbokning

Avbeställning av bokad guidad visning måste ske senast 24 timmar före aviserat besök. I annat fall debiteras visningsarvodet.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin