Konstskåpet från Augsburg

Ett unikt skåp och en kunglig gåva

Konstskåpet från Augsburg är en konstkammare i miniatyr. Med sina tusen föremål är skåpet det enda i sitt slag som bevarats med sitt innehåll intakt. Det skapades i Augsburg i Tyskland och överlämnades av staden som gåva till Gustav II Adolf 1632. Skåpet skänktes till Uppsala universitet 1694 av Karl XI och placerades i Gustavianum.

En dyrbar samling i en exklusiv möbel

Upphovsmannen var Philipp Hainhofer i Augsburg. I början av 1600-talet lät han tillverka påkostade möbler och fyllde dem med dyrbara samlingar. Skåpet var med sitt konstfulla yttre och sitt rika innehåll synnerligen exklusivt, avsett för en furstlig ägare. Uppenbarligen betraktades det som en lämplig kunglig gåva av staden Augsburg.

Hela världen i ett skåp

Skåpet innehöll föremål från världens alla hörn. Här samlades exempel på naturens rikedomar i form av mineraler, snäckor, fossiler, torkade växter och uppstoppade djur. Andra delar av samlingen bestod av föremål som människan skapat – instrument, klockor, konstföremål, medaljer, spel och allehanda kuriositeter. Allt rymdes i lådor, bakom luckor och i otaliga fack.

Konstskåp medsmå och stora detaljer

Konstskåpet från Augsburg skänktes till Gustav II Adolf 1632.

låda med urverk på framsidan

Urverk från konstskåpet som också kunde kopplas till ett självspelande musikinstrument, UUK 003.

klot på smal piedestal framför svart bakgrund

Svarvat konstföremål i elfenben från konstskåpet, UUK 160.

Vill du veta mer om samlingen?

Du som privatperson kan ta del av föremålen i våra samlingar på olika sätt. Håll utkik bland våra evenemang, besök Gustavianums olika utställningar eller sök efter föremålen på den digitala plattformen Alvin. Har du specifika frågor kan du vända dig till våra antikvarier på respektive samling.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin