Mynt

Ett mynt är ett stycke metall som används som betalningsmedel. Oftast finns det en bild på myntet som visar vem som tillverkat myntet och garanterar att det har ett värde. De första mynten tillverkades runt år 600 f.Kr, i kungariket Lydien i dagens västra Turkiet. Uppfinningen spreds snabbt runt medelhavet framför allt av greker och fenicier. Dåtidens mynt kunde se ganska annorlunda ut jämfört med dagens. Men vi använder fortfarande mynt på ungefär samma sätt som då.

Vad finns i samlingen?

I Uppsala universitets myntsamlingar finns mynt från hela världen. De äldsta är från antikens Grekland, Romarriket, Kina och det islamiska kalifatet. Här finns också många skandinaviska, tyska och engelska mynt från vikingatid och tidig medeltid. Bland de senare mynten finns flera ovanliga eller till och med unika och vackra svenska mynt från 1500- och 1600-talen. Men också allt möjligt annat – tidiga amerikanska dollarmynt, kinesiska cash-mynt, mynt från gettot i Lodz under andra världskriget, med mera.

Samtliga bilder på Myntkabinettets föremål i Alvin kan laddas ned i tryckkvalitet och får användas fritt både kommersiellt och icke-kommersiellt.

Guldmynt med tryck av kvinna

Kristina, 10 Dukater, Riga 1644. Inv. nr 105256

Tetradrachm från Athen

Athen, tetradrachm, ca 449–404 f.Kr. Inv. nr 400247

Vill du veta mer om samlingen?

Du som privatperson kan ta del av föremålen i våra samlingar på olika sätt. Håll utkik bland våra evenemang, besök Gustavianums olika utställningar eller sök efter föremålen på den digitala plattformen Alvin. Har du specifika frågor kan du vända dig till våra antikvarier på respektive samling.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin