Translationell Farmakokinetik och Farmakodynamik

Vår forskning

Inom området translationell PKPD behandlar vi omvandlingen av farmakokinetiska data från prekliniska till kliniska miljöer. Detta är starkt nödvändigt för att optimera läkemedelsupptäcktsprocesser och främja effektiv behandling av hjärn- och ryggmärgssjukdomar samt förhindra utvecklingen av olika biverkningar i centrala och perifera nervsystemen (CNS/PNS). I detta avseende är rollen av biologiska barriärer, inklusive blod-vävnadsbarriärer (t.ex. blod-hjärnbarriären, BBB) och parenkymala cellbarriärer, avgörande. Vår vision är att stödja utvecklingen av effektiva behandlingar för CNS-sjukdomar och säkrare terapeutiska medel genom att använda translationella metoder.

Huvudforskare: Irena Loryan

Pågående forskningsprojekt

Undersökning av läkemedelstransportmekanismer över CNS-barriärer för framgångsrik behandling av CNS-sjukdomar

Blod-hjärnbarriären (BBB) är en viktig funktionell och dynamisk gränsyta mellan blod och hjärna. BBB skyddar hjärnan men är också det största hindret för framgångsrik behandling av CNS-sjukdomar. Samlad evidens indikerar att BBB och hela neurovaskulära enheten spelar en viktig roll i sjukdomsetiologi och progression och kan därmed påverka läkemedelsleverans till hjärnan. Andra CNS-barriärer såsom blod-CSF och blod-ryggmärgsbarriärer delar vissa likheter med BBB, men har också unika egenskaper när det gäller läkemedelstransport. Vi är intresserade av läkemedelsleverans till hjärnan i relation till transportprocesser av både små och stora molekyler över BBB och andra CNS-barriärer. Genom att använda de koncept och metoder som utvecklats i gruppen, utforskar vi läkemedelsdistribution i hjärnans och ryggmärgens regioner, inklusive sjukdomars påverkan, med fokus på farmakologiskt relevanta obundna koncentrationer.

 

Undersökning av farmakokinetiska mekanismer i utveckling och förebyggande av kemoterapi-inducerad perifer neuropati (CIPN)

Det övergripande målet med projektet är att systematiskt undersöka läkemedelsspecifik farmakokinetik på CIPN-platser för flera mikrotubuli-bindande medel (MTAs) och antikropp-läkemedelskonjugat, för att fastställa förhållandet mellan plasma- och CIPN-plats-exponering med hjälp av data genererade i prekliniska studier genom en matematisk modelleringsmetod. Specifikt fokus kommer att ligga på undersökning av MTAs-specifika inneboende membrantransportprocesser för distribution till nyckel-CIPN-platser med målet att utforska nya farmakokinetiska mekanismer för utveckling och förebyggande av CIPN. Undersökning av blodbiomarkörer för diagnostik och övervakning av CIPN utforskas också.

Läkemedelsutveckling

Vårt arbete betonar också vikten av att bygga broar mellan expertis inom akademi och läkemedelsindustri för att söka excellens i metodutveckling för bättre terapier som behandlar CNS-sjukdomar.

  • Vårt team har stött läkemedelsupptäcktsprogram för flera CNS- och icke-CNS-riktade läkemedelskandidater utvecklade av läkemedelsföretag och bioteknikföretag.
  • Vårt team har unik kunskap inom området hjärnläkemedelsdisposition och har utvecklat metoder som stöder urval och validering av läkemedelskandidater.
  • Vi strävar efter att via vår erfarenhet av läkemedelsutvecklingsprogram nå vår vision, att förbättra behandlingen av hjärnsjukdomar och förebygga utvecklingen av neurotoxicitet, till verklighet.

IMI2-projekt IM2PACT: Undersökning av mekanismer och modeller som
förutsäger tillgänglighet av terapier till hjärnan

Ett nytt konsortium av 27 internationella partners från akademi, industri och små och medelstora företag, avsåg att ta itu med utmaningen att upptäcka och karakterisera blod-hjärnbarriärens mål och transportmekanismer för hjärnleverans av terapier för att behandla neurodegenerativa och metabola sjukdomar. Blod-hjärnbarriären är ett skyddande lager mellan hjärnans blodkapillärer och de celler som utgör hjärnvävnaden. Denna barriär ger ett försvar mot patogener och toxiner som kan finnas i vårt blod, vilket tillåter mycket få molekyler att passera igenom. Den kan också förhindra att många läkemedel passerar in i hjärnan, och detta utgör ett stort problem vid behandling av neurologiska tillstånd och metabola sjukdomar, särskilt vid användning av antikroppsterapier. Å andra sidan kan flera neurologiska sjukdomar ha sitt ursprung i en dysfunktionell blod-hjärnbarriär. Finansiering från Innovative Medicines Initiative (IMI) till IM2PACT-konsortiet möjliggjorde detta offentlig-privata partnerskap, som inkluderade ledande internationella experter inom området, vilket underlättade utvecklingen av läkemedel för att behandla neurologiska störningar genom att:

  • upptäcka och utveckla innovativa och effektiva hjärntransportmekanismer
  • etablera och karakterisera blod-hjärnbarriärmodeller med god förutsägbarhet i hälsa och sjukdom
  • identifiera translationella avläsningar närmare patogenesen av neurodegeneration och efterlikna förändrad blod-hjärnbarriär under sjukdomsförhållanden
  • fördjupa förståelsen av blod-hjärnbarriärens biologi och karakterisera olika patofysiologiska mekanismer över blod-hjärnbarriären.

IM2PACT kommer att främja utvecklingen av sjukdomsmodifierande behandling i en miljö av personlig medicin.

För mer information besök webbplatsen: IM2PACT

 

IMI2-projektet NeuroDeRisk: Neurotoxicitet De-Risking i preklinisk
läkemedelsupptäckt

Neurotoxicitet, d.v.s. alla negativa effekter på centrala nervsystemet eller perifera nervsystemet, är ett stort problem som uppstår i kliniska faser av läkemedelsforskning och utveckling (R&D) och som i det nuvarande stadiet av vetenskap och teknik fortfarande är dåligt förutsagt i den prekliniska bedömningen av läkemedelskandidater.

Som en del av det EU-finansierade IMI2-RIA-konsortiet NeuroDeRisk (Neurotoxicitet De-Risking i preklinisk läkemedelsupptäckt) kommer det att tillhandahållas nya validerade och integrerade verktyg för att förbättra den prekliniska förutsägelsen av negativa läkemedelseffekter på nervsystemet, och därmed hjälpa till att minska risken för läkemedelskandidater tidigare i R&D-faserna.

Tillsammans med EFPIA-medlemmarna Sanofi, Novartis, MSD, Pfizer, UCB, Biopharma, AZ, Fujifilm Cellular Dynamics och en grupp ledande EU-akademiska institutioner arbetade PKPD med att utvärdera farmakokinetiska aspekter av utvecklingen av läkemedelsneurotoxicitet.

För mer information, besök webbplatsen: http://neuroderisk.eu/

Forskningsgruppledare

Irena Loryan
Docent i Translationell PKPD
Institutionen för farmaci
Uppsala universitet
irena.loryan@uu.se
018-471 49 95
Mer information

Kontakt

  • Besöksadress: BMC, Husargatan 3, A1:2, A2:2, A3:3, B3:3, B3:4, C2:2
  • Brev- och paketadress: Box 580, 751 23 Uppsala

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin