Gender and Work (GaW)

Gender and Work är ett forsknings- och digitaliseringsprojekt (GaW) vid Historiska institutionen, Uppsala universitet, med det övergripande syftet att öka kunskapen om mäns och kvinnors arbete i äldre tid. Med utvecklande av den så kallade verbmetoden och av en unik databas undersöks hur kvinnor och män försörjt sig 1550–1880 i det svenska riket, och med studier från andra delar av Europa utvecklas nya metoder och koncept för en praktikorienterad historieskrivning.

Globala möten

Beskrivning av projektet

Gender and Work är ett forsknings- och digitaliseringsprojekt (GaW) vid Historiska institutionen, Uppsala universitet. Det syftar till öka kunskapen om mäns och kvinnors arbete i äldre tid i Sverige och på andra håll. Med utvecklande av den så kallade verbmetoden och av en unik databas undersöks hur kvinnor och män försörjt sig under tidigmodern tid med hjälp av en mängd olika historiska källor, juridiska och andra typer av handskrivna dokument (såsom domstolsprotokoll, räkenskaper, dagböcker, journaler, brev och suppliker), och med särskild uppmärksamhet riktad mot kön, civilstånd och social position.

Forskningen bedrivs av ett team om cirka tio forskare under ledning av professor Maria Ågren (tillika initiativtagare år 2007). Projektet har bedrivits under tre olika perioder. Under den första perioden (2010–2014) analyserades genusarbetsdelning i det tidiga moderna Sverige, 1550 till 1799. Under projektets andra period (2017–2021) analyserades genusarbetsdelning i Västerås med omnejd, 1720 till 1880.

Under den nu pågående, tredje, perioden (2020–2029) utvecklas nya metoder och begrepp för en praktikinriktad historia med hjälp av fallstudier från flera delar av Europa och baserat på digitala verktyg och tekniker. Syftet är att utveckla metoder och begrepp som är mer generellt användbara. Ett annat syfte är att undersöka förändring över tid.

På projektets hemsida (www.uu.se/gaw) kan du läsa mer om Gender and Work, om projektets utgångspunkter, resultat, metoder och källmaterial samt få tillgång till den öppna GaW-databasen med mera.

Projektets samtliga publikationer och övriga forskningspresentationer finns förtecknade på projektets hemsida: www.uu.se/forskning/gender-and-work/forskning/publikationer

Några publikationer som särskilt kan nämnas är:

Levebröd. Vad vet vi om tidigmodern könsarbetsdelning? Benny Jacobsson & Maria Ågren (red.), Opuscula Historica Upsaliensia 47, Uppsala, 2011.

Making a living, making a difference: Gender and work in early modern European society, Maria Ågren (ed.), Oxford University Press, 2016.

Fantastiska verb: Hur man fångar uppgifter om kön och arbete, Västmanland 1720–1880, Jonas Lindström (red.), Opuscula Historica Upsaliensia 58, Uppsala, 2020.

Gender, Work and the Transition to Modernity in Northwestern Europe, 1720–1880, Maria Ågren (ed.), Oxford University Press, (forthcoming).

Sofia Ling, projektkoordinator, sofia.ling@hist.uu.se

Maria Ågren, projektledare, maria.agren@hist.uu.se

Ni når oss även på: info@gaw.hist.uu.se

Information om projektet

  • Status: Pågående
  • Tidsperiod: Tidigmodern historia
  • Forskningsområde: Genushistoria
  • Projektansvarig: Maria Ågren
  • Finansiär(er): Från 2008 till och 2021 finansierades projektet av Wallenbergstiftelserna, Vetenskapsrådet och Riksbankens Jubileumsstiftelse. 2020 till 2029 finansieras projektet av Vetenskapsrådet (Rådsprofessorprogram), och 2024 till 2029 av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse (Wallenberg Scholar).

 

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin