Jonna Resmark- Masterstudent i kulturantropologi

Namn: Jonna Resmark
Kommer från: Göteborg
Läser: Andra året på masterprogrammet i kulturantropologi
Varför valde du det här programmet?
-När jag hade bestämt mig för att jag ville fortsätta med en master i kulturantropologi gjorde jag en del efterforskningar. Uppsala universitet stod ut av flera skäl. Jag har en del familj som bor i området och jag visste redan att Uppsala universitet är ett välrenommerat universitet. Jag hade också hört bra saker om masterprogrammet och att det är en internationell blandning på studenterna, något som verkligen tilltalade mig.
Vad gjorde du innan du började studera här?
-Jag tog min kandidatexamen vid Göteborgs universitet och var under flera år vårdare till en nära anhörig.
Hur är det att studera vid Uppsala universitet?
-Det är fantastiskt att vara student vid Uppsala universitet. Man träffar så många intressanta och fantastiska människor från alla olika delar av samhället och världen, både andra studenter, lärare och föreläsare. Några av dem har blivit, vad som jag ser som, livslånga vänner. En sak som jag också verkligen gillar med att studera vid Uppsala universitet är att det finns stödnätverk om du har det svårt som student. Det kan vara antingen med studierna eller med den psykiska eller fysiska hälsan. Det finns hjälp att få, det är bara att söka. Det gör att man känner sig väl omhändertagen även när man har det tufft.
Hur ser en typisk dag ut i ditt program?
-Jag är inte säker på att det finns något sådant som en typisk dag i mitt program, lite som antropologi i sig. Det beror på var man befinner sig, om man läser kurser, gör fältarbete, praktik eller skriver uppsats. Det kan skilja sig mycket, därför är det väldigt trevligt att vi har ett gemensamt seminarium med alla masterstudenter i programmet en gång i månaden. På så sätt kan vi alla träffas och stödja varandra i verkliga livet och inte bara i en gruppchatt.
Vad är typiskt för masterprogrammet i kulturantropologi?
-Det är också en svår fråga, men jag tror att det mest typiska är att det är ett ganska litet masterprogram. Det gör att man lär känna alla sina klasskompisar, lärare, föreläsare och personer som är knutna till institutionen ganska väl. På så sätt känner man sig hemma och trygg i programmet på bästa möjliga sätt.
Hur är det att skriva en masteruppsats?
-Jag ska inte ljuga, det är verkligen tufft. Men samtidigt är det också väldigt givande och roligt. I grund och botten är det en berg- och dalbana, något som man bör vara beredd på i förväg. Jag har dock tur som är en del av en grupp studenter som stöttar varandra och tillsammans hjälps vi åt att ta oss igenom de tuffa dagarna.
Berätta om studentlivet i Uppsala!
-Uppsala är en väldigt studentorienterad stad, och från mitt perspektiv också en mindre stad, vilket jag tyckte var tilltalande. De olika student-nationerna är väldigt aktiva och erbjuder en annan arena för att få kontakt med studenter, särskilt studenter utanför ditt eget program och disciplin. Det finns också flera underorganisationer riktade mot mer specifika intressen. Jag har till exempel gått med i en stick- och virkklubb. Om du inte är intresserad av att delta i det studentorienterade sociala livet erbjuder Uppsala en rik och mångsidig kultur som är skild från studentlivet.
Tre snabba frågor
Vilken är din favoritplats i Uppsala?
-Det är en svår fråga! Det finns så många bra kaféer som jag älskar, där man kan ta en fika med vänner eller sitta och plugga en stund. Men när jag verkligen behöver rensa huvudet brukar jag promenera antingen runt i stan eller åka till Hågadalen, ett naturreservat inte långt från Uppsala centrum. Att vara ute i naturen hjälper mig alltid att ladda batterierna.
Vad är ditt mål med programmet?
-För närvarande är huvudmålet att ta examen.
Vad kommer du att göra om fem år?
-Jag hoppas att jag kommer att arbeta inom en sektor som drar nytta av min examen i kulturantropologi.
Kontakt
- Studierektorer på grund- respektive avancerad nivå
- Susann Baez Ullberg
- Charlotta Widmark