En projektgivares erfarenheter

Intervju med Oskar Gauffin, biostatistiker på Uppsala Monitoring Centre, som handledde ett exjobbsprojekt för en av våra masterstudenter inom tillämpad matematik och statistik våren 2024.

Vilken är din och din arbetsgivares erfarenhet av att ha fått ett examensarbetesprojekt utfört av en matematikstudent från Uppsala universitet?

– Vi är mycket nöjda med att få en kompetent och driven student som med vår handledning kunde driva ett utvecklingsprojekt.

Har kontakten med universitetets forskare/ämnesgranskare i samband med examensarbete varit givande?

– Vi är nöjda med den kontakt vi haft, ämnesgranskaren deltog på möten via videolänk varannan vecka. Att ha den kontakten gör det bekvämt att bolla frågor och se till att projektet håller en tillräckligt hög nivå.

Vilken är din erfarenhet av handledarrollen?

– Min erfarenhet är att det är värdefullt att kontinuerligt prata om vilken typ av stöttning studenten behöver projektets gång. Det kan handla både om att föreslå ramar, eller ge mer utrymme för att pröva egna idéer från studenten, eller att ge återkoppling på hur man kan presentera sitt projekt i skrift. Att vara handledare var givande på så vis att jag fick motivera och förklara saker som jag till vardags tar lite för givet. Det var givande att se hur projektet utvecklades från början till slut. Min uppskattning är att jag la ner någonstans mellan två och tre veckors arbete.

Vad handlade projektet om? Vad har projekten handlat om/Vad handlade det senaste projektet om?

– Arbetet handlade om metodutveckling inom att identifiera potentiella läkemedelsbiverkningar, så kallade signaler. På detaljnivå handlade projektet om konstruktionen av kredibilitetsintervall för en disproportionalitetsestimator och om ett antagande man gör där ska anses rimligt.

Vad skulle du vilja säga till den som funderar på att ge ett examensarbetesprojekt till våra studenter?

– Om man har möjlighet och ett lämpligt projekt kan handledning av ett examensprojekt vara en både trevlig och utvecklande erfarenhet.

Länk till projektrapporten i universitetets publikationsdatabas DiVA.

 

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin