Risk och skyddsfaktorer för utveckling av psykisk sjukdom
Projektbeskrivning
Biologiska, psykologiska och sociala risk- och skyddsfaktorer interagerar under uppväxten och i utvecklingen av barnpsykiatriska symtom. Dessa risk- och skyddsfaktorer studeras i både epidemiologiska och kliniska studier. I projektet Tvärkulturella och longitudinella studier av psykisk ohälsa studeras konsekvenserna av att i barn och ungdomsåren drabbas av barnpsykiatriska symtom. Riskgrupper som studeras är bland annat traumatiserade barn och barn som lever i psykosocialt utsatta miljöer och barn med neuropsykiatriska funktionshinder, vilka följs longitudienellt. I ett annat internationellt samarbete studerar vi psykisk sjukdom och trauma hos gatubarn i Duhok, en stad i Kurdiska regionen av Irak.
Sömnsvårigheter är en faktor som kan bidra till risken att utveckla men även förvärra psykiatriska symtom hos barn och ungdomar. I ett pågående projekt studerar vi om sömnsvårigheter är relaterat till senare psykiatriska symtom och om psykologisk behandling av sömnsvårigheterna kan leda till minskad psykiatrisk symtombelastning.
En annan risk- eller skyddsfaktor kan vara vilken förmåga till känsloreglering som individen har. Denna riskfaktor studeras i ett flertal av forskargruppens projekt, bland annat i relation till ätstörning, ADHD, personlighetssyndrom och som transdiagnostisk riskfaktor, samt dess relation till funktion i vardagen.