Nu prövas genmodifierade ö-celler som behandling av typ 1-diabetes

För första gången ska patienter med typ 1-diabetes erbjudas transplantation med genmodifierade, hypoimmuna insulinproducerande celler från Langerhanska öar. Cellerna har modifierats så att de inte ska upptäckas av immunförsvaret. Behandlingen sker inom ramen för en klinisk studie på Akademiska sjukhuset och har tidigare visat sig mycket framgångsrik i prekliniska studier. Förhoppningen är att patienter med typ 1-diabetes på sikt ska kunna botas från sjukdomen. Det här skriver Akademiska sjukhuset i ett pressmeddelande.

Porträtt av Per-Ola Carlsson

Per-Ola Carlsson

– Det handlar om en poten­tiellt botande cell­terapi som nu för första gången någon­sin prövas på patienter. De insulin­producerande celler som transplanteras har gen­modifierats för att undgå upptäckt av immun­försvaret. Detta kan leda till att patienten inte behöver livslång behandling med immun­dämpande läke­medel som hitin­tills behövts vid trans­plantation av Langer­hanska öar och som ofta ger bi­verkningar och inte lämpar sig för alla. Förhopp­ningen på sikt är att alla patienter med typ 1-diabetes ska kunna botas från sjukdomen genom att ersätta deras förstörda insulin­producerande celler med nya, säger Per-Ola Carlsson, överläkare och professor i diabetes­sjukdomar vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet.

Studien, en så kallad First-in-human safety study, ska pågå under ett år. Den genom­förs inom ramen för det nya centrumet för avancerade läke­medels­terapier, ATMP, som invigdes på Akademiska sjukhuset i september 2023 och framförallt syftar till att fler patienter ska gagnas av utvecklingen och få del av nya behandlingar.

I studien kommer behandlingen att utvärderas på upp till två patienter i åldern 30-45 år, med förhöjt blodsocker­värde trots gängse behandling. Patienterna kommer att få cellerna transplan­terade till under­armen. Patienterna kommer sedan att följas under ett år i studien, men en långtids­uppföljning är också planerad. Studiens syfte är att utvärdera säker­heten och om de insulin­producerande cellerna undgår ”attack” från immun­försvaret, över­lever och genererar mätbar stabilisering av blod­socker­värdet. Om patienterna återfår en egen insulin­produktion kan behandlingen inne­bära bot.

Behandling av typ 1-diabetes har gått framåt kraftigt de senaste åren, med exempelvis insulin­pumpar. För personer med svår typ 1-diabetes och oförut­sägbara, kraftiga variationer av blod­sockret finns sedan drygt 20 år ö-trans­plantation med så kallade Langer­hanska öar som alternativ behandling. Sedan starten 2001 har 165 ö-transplantationer genomförts på Akademiska sjukhuset fördelat på cirka 60 patienter.

– Precis som vid tidigare ö-trans­plantationer tas i detta fall insulin­producerande celler, så kallade Langer­hanska öar, från bukspott­körteln på en avliden donator. Ö-isoleringen sker vid Rudbeck­laboratoriet här på Akademiska sjukhuset. Det nya är att tre genomiska förändringar görs i cellerna innan de ges till patienterna för att undvika avstötning, att cellerna så att säga görs hypoimmuna vilket innebär att patienterna har en möjlighet att slippa immun­dämpande behandling. Redan efter 2-4 veckor kan vi avgöra om cellerna överlevt och inte stötts bort, förklarar Per-Ola Carlsson.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin