Development and Neurodiversity Lab (DiVE)
Vi bedriver tvärvetenskaplig forskning för att öka förståelsen för barns utveckling, med ett särskilt fokus på neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
Vår forskning
Vi genomför flera större studier om barns tidiga utveckling. I våra kliniska projekt Projekt Småsyskon och PIP, vill vi lära oss mer om den tidiga utvecklingen hos barn med autismspektrumtillstånd och adhd för att förbättra möjligheterna för tidig diagnos och individualiserat stöd i framtiden. Vi bedriver även tvillingstudier med spädbarn och barn för att bättre förstå hur genetiska och miljömässiga faktorer bidrar till individuella skillnader i hjärnutveckling och beteende. Vi använder alltifrån beteendetestning och föräldraintervju till ögonrörelsemätning/pupillometri och hjärnavbildning.
Finansiering
Vår forsknings finansieras av bidrag från Vetenskapsrådet, Riksbankens Jubileumsfond, Europeiska unionen (EU), Stiftelsen Sunnerdahls Handikappfond samt Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.
Nätverk och konsortier
- AIMS-2-TRIALS (Autism Innovative Medicine Studies-2-Trials)
- SAPIENS (Shaping the Social Brain Through Early Interactions)
- Betydelsen av tarmens mikrobiota för hjärnans typiska och atypiska utveckling (Bidrag till tvärvetenskapliga forskningsmiljöer finansierat av Vetenskapsrådet)
- Flertalet gemensamma forskningsprojekt med Center of Neurodevelopmental Disorders at Karolinska Institutet (KIND)
Terje Falck-Ytter tilldelas Wallenberg Academy Fellows förlängningsanslag 2024.
Välkommen till vår nya postdoktor Charlotte Viktorsson!
Ny postdoktor: Vi välkomnar Irzam Hardiansyah till vår grupp!
Jobba med oss
För att höra mer om eventuella möjligheter för blivande postdoktorer eller doktorander kontakta professor Terje Falck-Ytter (terje.falck-ytter@psyk.uu.se).