Vår forskningsmiljö i fokus: genus och politik
På Statsvetenskapliga institutionen finns flera subseminarier där forskare som förenas i gemensamma forskningsintressen regelbundet samlas för att ge återkoppling på varandras arbete, samverka i nya projekt och bjuda in inspirerande gästforskare från sina nätverk. En av dessa är forskningsgruppen för genus och politik, UPPGAP, som består av ca 20 professorer, forskare och doktorander.

På det senaste seminariet presenterade flera UPPGAP-doktorander sina projekt inför gruppen. Här: Hannah Lundgren.
Gruppen forskar bland annat på hur kön påverkar politisk representation, politiska partiers funktionssätt, diskurser om kolonialism, parlamentarisk dynamik och frågor som våld och korruption i politiska sammanhang. Forskarna använder en mängd olika metoder och rör sig inom varierande geografiska kontexter, förenade av ett gemensamt engagemang för att förstå skärningspunkterna mellan genus och politik.
Tre forskare i gruppen – Cecilia Josefsson, Michal Grahn och Sandra Håkansson – beskriver hur forskningsgruppen vuxit fram organiskt. Med ökande forskningsmedel och en växande skara doktorander med intresse för genus och politik, har UPPGAP blivit en dynamisk och aktiv miljö.

Cecilia Josefsson, Rebecca Eriksson och Sandra Håkansson på UPPGAP-seminariet
Varken Cecilia, Michal eller Sandra kände till gruppen innan de kom till Uppsala universitet. Väl på plats inspirerades de snabbt av seminarier och diskussioner med de seniora forskarna:
Jag visste att jag ville göra något om kön och politik redan när jag kom hit som doktorand och började gå på gender and politics- seminariet ganska tidigt. Det var verkligen så bra för mig för att förstå vad forskning är, vad man kan forska om, och hur forskning går till. Jag lärde mig otroligt mycket av att gå på det seminariet under första året" säger Sandra.

Michal Grahn foto Mikael Wallerstedt
Att få möjlighet att organisera en konferens om genus och politiskt våld tillsammans med andra forskare i gruppen ledde så småningom fram till Sandras avhandlingsämne. Cecilia och Michal beskriver hur seminarierna var mindre frekventa och forskargruppen mindre organiserad när de själva var doktorander, men att den vuxit fram på ett naturligt sätt under deras tid på institutionen:
Det har verkligen varit en naturlig utveckling att UPPGAP har blivit UPPGAP, det var ingen som styrde det. Och nu är det många professorer och många forskare som är kopplade hit,” säger Michal.

Karin Carlsson presenterar sitt projekt. Hon säger att UPPGAP är en anledning till att hon sökte sig till Statsvetenskapliga institutionen i Uppsala
Gruppen har också lockat flera framstående internationella gästforskare, bland andra Mona Lena Krook, Meryl Kenny, Amanda Clayton och Aili M. Tripp. UPPGAP fortsätter att erbjuda en stimulerande och välkomnande miljö för gästforskare, både för kortare och längre besök.
Vid frågan om forskargruppen fortsatt inspirerar deras arbete svarar Cecilia, Michal och Sandra med ett entydigt ”absolut”. De lyfter fram hur allt från kommentarer på artiklar och projektansökningar till informella samtal i den så kallade ”genderkorridoren” leder till nya samarbeten och projektidéer. Det löpande utbytet av idéer och feedback hjälper gruppen att hålla sig i framkant inom sitt forskningsområde och fortsätter att locka forskare och doktorander med liknande intressen till Uppsala Universitet.